fredag 26 februari 2016

Gästinlägg: Persedelvård...

Persedelvård är ett av de mycket användbara ord jag har lärt av Lotta. Ett ord jag ofta använder mig av. Jag är inte särskilt road av att städa, men när jag gör det så gör jag det alltid i Lottas anda; från grunden. 

Däremot är jag väldigt road av persedelvård, åtminstone delar av den. Till exempel tycker jag mycket om att borsta och putsa mina skor och stövlar, min skogarderob är oftast oklanderlig. Jag tycker också om att tvätta och vika och hålla snyggt i skåpen. Ibland är det nästan lite "Sova med fienden-varning" på min nit. Att stryka och laga och sy i knappar tillhör inte favoritsysselsättningarna, så de högarna kan växa sig stora. Men när jag väl sätter igång, som idag en gråmulen februarisöndag, är det både  vilsamt och en lisa för själen. Och så skönt att få det gjort. 

Hur har ni det med er persedelvård? Är det ett nödvändigt ont? Eller kan ni också tycka att det är riktigt njutningsfullt ibland?
/Caisa

2 kommentarer:

Anne Marie sa...

Persedelvård låter som en militär ger order.
När jag var ung inspirerade Lotta mig att göra som hon gjorde. Nu för tiden är jag alltid ordentlig☺ (för det mesta i alla fall!)

Jag tror faktiskt att Ester hade ett pedagogiskt syfte med handlingarna som de olika karaktärerna gjorde. T ex varför skall mamma sy i knappar när jag kan göra det själv?

Mona JS sa...

Kan erkänna att jag absolut inte är bra på persedelvård! Däremot tycker jag om Lottas sätt att städa i byrålådor: Töm ut alltihop och börja rensa!
Gör alltid så, ja kanske inte precis tömmer ut, snarare plockar ut innehållet. Men tanken är ju densamma. Och jag är precis lika stolt som Lotta när jag sen ser hur bra resultatet blev.
När jag bodde i lägenhet hade jag en "skräplåda" och den brukade vara just skräpig och allt låg huller om buller. En dag var min syster på besök och ville påpeka att lillasyster (dvs jag!) inte heller alltid hade sån ordning. För att bevisa detta så öppnade hon min skräplåda - gissa om hon blev snopen när denna låda för tillfället var nystädad. Allt låg snyggt och prydligt på sin plats!!