tisdag 19 januari 2016

Gästinlägg: om nyårslöften..

Nytt år och nya goda föresatser!
En av de saker jag alltid tyckt om och kännt igen mig i hos Lotta är de goda föresatser hon alltid har inför en ny termin eller som nu inför ett nytt år. Det är då man har en chans att börja på nytt.

"Medan snötyngda skogar och glittrande fält fortsatte att glida förbi utanför, försjönk jag i tankar på den närmaste framtiden.
En ny termin skulle börja... Och då om någonsin skulle jag slå världen med häpnad. Slut på slarv och dåliga betyg! Slut på suckar och pustanden från prövade lärare! Slut på resignerade omdömen i stil med "ja, se Lotta!!!" eller "det är Lotta förstås!"
Ja, det vill säga - de fick säga sådana saker men i en annan ton! Så att man genast förstod, hur imponerade de var av allt vad den märkvärdiga flickan Lotta kunde prestera." ( Hejda dej Lotta! sid. 7 ).
När man ska börja ett nytt och bättre liv måste man börja från grunden. Ska man börja jogga måste man ju köpa skor först och ska man börja äta nyttigt måste skafferiet rensas från alla onyttigheter osv.
"Sedan vi hade skilts åt utanför hennes port, satte jag kurs på en bokhandel för att köpa papper - dels till mina byrålådor, dels till mina pluggböcker. Jag kände tydligt, att skulle den här terminen bli vad jag hade tänkt att den skulle bli, då fick jag lov att börja i botten. Med byrålådorna, alltså! Efter en hel del funderande, för jag är inte den som köper första banala hyllpapper, som kommer i min väg - det måste ju vara personligt också - bestämde jag mig för ett underbart vackert rosenpapper till mina byrålådor. Gula och klarröda rosor och friska gröna blad - man blev glad bara man såg det. Det var dyrt, men när nu min själ hojtade, att just detta rosenpapper var det enda rätta, får man inte vara småsnål. I stället fick papperet till pluggböckerna bli desto billigare. Ingen modern design på det, inte! Bara flärdfritt, enfärgat papper. Blått till språk, rött till bille, hippe och jogge, grönt - hoppets egen färg - till matte, fysik och kemi." ( Hejda dej Lotta! sid. 11 ).

En ny kalender och nya vackra skrivböcker är viktigt för mig när jag ska planera för nyordningen i mitt liv. Där kan jag planera och skriva ner mina löften till mig själv.
Vackra anteckningsböcker är ju också något som Lotta är svag för. Själv har jag köpt mig en vackert rosenmönstrad skrivbok som ska hjälpa mig att hålla mina löften. Vilka är då mina löften det här året? De flesta handlar om att planera min tid så att jag bättre ska hinna det jag verkligen vill göra och att lära mig att säga nej och ta bort en del saker för att få mer tid till det viktigaste. Jag har också lovat mig själv att promenera varje dag i minst 30 min. Särskilt nu på vintern vill jag gärna bara kura inomhus med en kopp te och en bra bok. Så jag måste bestämma mig för att gå ut och få frisk luft, annars blir det inte av. Som tur är går det ju att läsa/lyssna även när man promenerar.
Har ni några Nyårslöften? Blir ni som jag inspirerade av Lotta och hennes goda föresatser?
/Caisa

Vi har liksom en chans att börja på nytt, första dagen på ett helt nytt år.


9 kommentarer:

Anne Marie sa...

Har man hund måste man gå ut vilket väder eller årstid det är. Snart har vi haft vår hund i ett år. Hon var två år när hon kom till oss.
Jag har gått ned fem kilo, hunden har gått upp två kilo på den här tiden!

KarinE sa...

För mig har alltid hösten känns mer som en tid för nystart och ev beslut om förändring. Det sitter säkert kvar sedan hösten betydde ny termin och nytt läsår.Den årsrytmen har jag nog kvar kvar i mig .

Lena F sa...

Jamen så lustigt! Jag har också höstlöften - sedan i september ungefär. Ett är att alltid prioritera min hälsa högst, genom att även om jag har mycket lite energi lägga den lilla jag har i första hand på att komma ut i skogen och få motion. I stället för att städa eller stryka eller nåt.

Britt-Marie Åhlund sa...

Jag har skaffat en fin liten bok där jag skriver in trevligheter som jag/vi gör. Vi har lovat varandra att minst en sak i månaden ska vi hitta på. Det kan vara en resa men också något så enkelt som att gå på bio. Sen jag började skriva in i boken så har vi blivit bättre på att göra saker. Tidigare blev det ofta " jag skulle vilja" men nu blir det oftare av. Kram Britt-Marie Å

Marianne R sa...

Samma sak för mig. Det är hösten, september som är tiden för mina löften.
Britt-Marie din idé med lilla boken är utmärkt. Man är alldeles för bra på att göra alla "måsten" och så glömma bort sig själv.

Maggan W sa...

Hundar är ett jättebra redskap för att komma ut. Men en vandring en trist och gråkall dag blir lättare med en ljudbok. Man får både läst och vandrat på samma gång.

caisa sa...

Precis Maggan. Så många böcker jag har läst på mina promenader och cykelturer.
Synd att inte så många av Esters böcker är inlästa.
/Caisa

Gunilla sa...

Jag avlägger aldrig några nyårslöften men nog har jag en del ambitioner att förändra vissa saker under det kommande året. Eller i alla fall så hoppas jag på det...

Anonym sa...

Att ni törs gå med hörlurar ute. Tänk om ni blir överfallna!