söndag 6 december 2015

Sista Malmö-lottabokcirkeln för terminen...

Nu har jag varit med i en Lotta-bokcirkel i ett och ett halvt år, och i eftermiddags hade vi vårt sista möte inför julen. Pepparkaksmuffins och kaffe är inte fel alls, men det roligaste är att få gräva ner sig i Lotta-böckerna.Vi har hunnit till "Mitt i prick, Lotta" där Lotta träffar och träffar ofta (lite för ofta för att Paul ska tycka det är kul...) en syssling, Bill, som är snygg, charmig, superbra på fotboll och i lagom ålder. Han får Lotta att bli intresserad av fotboll och oss i bokcirkeln att gräva ner oss i vad en syssling var och om Paul var syssling eller brylling... och vad är en fyrmänning egentligen?

Den andra boken var "Lotta går till sjöss". En bok som börjar precis när vårterminen ska börja och slutar någonstans under sommaren. Giggi är superförkyld och Lotta bestämmer åt dem båda att de ska gå en navigationskurs som får en massa följder, de blir inlåsta tillsammans med Lockige Fridolf och sjunger sig ut, åker på seglarläger på västkusten och ramlar i vattnet (Lotta) och blir förälskad (Giggi) och hela tiden finns den hårdkokte kvällstidningsjournalisten Svarten med!
Vi fick också se hur man knyter en riktig pålstek...

/Johanna

7 kommentarer:

Anne Marie sa...

Har funderat på om det blev något bröllop mellan stronga Viveka och Bill. Skulle det blivit en fest i stil med den när Lotta tvättade händerna på Paul med en skoputsartrasa?

Syskon är personer som har samma biologiska föräldrar.
Kusiner blir syskonens barn.
Sysslingar eller tremänningar blir barnbarnens barn.
Bryllingar blir barnbarnens barnbarn.
Pysslingar blir barnbarnbarnens barnbarn.
Men då är man så långt ned så det räknas väl inte!
I Ja, se Lotta! förekommer ordet "pyssling" som ett samlingsnamn för alla ungdomarna. Hur var det med Lotta och Pauls släktskap? Finns det utrett i någon bok?

Marianne R sa...

Och så diskuterade vi nästkusin och småkusiner också.

Johanna sa...

Vi trodde kanske Paul var brylling!

Eva N-m sa...

Lotta och Paul är bryllingar (fyrmänningar):Fast i någon bok står det visst syssling. Småkusin är syssling. Det heter så i Norrbotten där pappa kom i från. Han hade även dubbelkusiner. Jag vet inte om han hittat på ordet själv för att hans moster och farbror var gifta med varandra. Nästkusin är nog samma sak som småkusin. Ordet förekommer i ett släktregister på mammas sida. Det står att någon gifte sig med sin nästkusin. Ja, det är lite tråkigt att vi inte fick höra hur de för Viveka och Bill. Men -hon har skrivit ett inlägg på bloggen för några år sedan

KarinE sa...

Just det, det gjorde hon��.

Annica sa...

Idag på Luciadagen den trettonde december kan vi läsa om hur det går när Lotta är Lucia i Rena mörket Lotta. Hör till dem som tycker om de första Lottaböckerna. Kanske Svarten hade blivit lite mänskligare om Lotta hittat någon trevlig dam att gifta bort honom med?

Mona JS sa...

Tack för en bra beskrivning av släktskapen, Ann-Marie! En äldre släkting till mig brukade säga att det räckte att ha koll på kusiner och sysslingar, sen kallade hon resten för "trasslingar" - det var lättast så!