måndag 11 maj 2015

Pappa Gerhard ser en förhistorisk ödla!


”Alla stirrade på mig med häpnad – men far tog priset. Han såg på mig som om en förhistorisk ödla plötsligt tagit form och gestalt härinne i det Månssonska vardagsrummet." 

Citatet är från "Arma Lotta!" kapitel 13 "Giggi och jag sätter färg på tillvaron"                                


Och vad har Lotta gjort som får hennes pappa att reagera på detta viset? Jo, hon har färgat håret!
Visserligen blev det inte varmt kastanjebrunt som det stod på påsen, utan rött i stället, men jag blir ändå väldigt full i skratt åt pappa Gerhards reaktion, vad hade han gjort om hon kommit hem med en tatuering eller med piercad tunga som ungdomarna gör idag?
Fast det var annorlunda på 60-talet och stackars Gerhard visste inte att hon bara tonat håret, dvs. att färgen successivt tvättas bort. I samma kapitel har Gerd blekt länkar i håret, (gjort slingor), och detta upprör pappa lika mycket för han utbrister med patos: ” Hon också, och det tillåter du?” säger han sedan till mamma Lisa. Hon är dock lugn som vanligt, ” Jag var inte tillfrågad” säger hon, ”och förresten tycker inte jag det är något att bråka om”.
Lotta konstaterar att det är så bra att kvinnosidan har flest röster i familjen Månsson!
Text: Maggan Weimar

1 kommentar:

Gunilla sa...

Med tanke på att Lotta och hennes syskon är ni med föräldrarna känns det modigt att färga håret utan tillåtelse men alla föräldrar väljer sina strider!