onsdag 29 april 2015

Susan alias adjunkt Susanne Ripp, tidernas sämsta lärare?


Alla vi som läst Lotta-böckerna av Ester Ringnér-Lundgren minns Susan, med betoning på första stavelsen. Hon kommer till Lottas skola som vikarie för Lockige Fridolf, och från första stund tycks hon avsky Lotta. Naturligtvis mår Lotta dåligt av Susans attityd, och uttryckt med moderna termer kan man säga att Susan blir ett arbetsmiljöproblem för Lotta, som ingenting kan göra förutom att hoppas på att Lockige Fridolf snart ska komma tillbaka.

Jag för min del, har alltid avskytt Susan! Hennes utomordentliga oförskämdhet mot Lotta, hon tycks liksom kunna vända alla situationer till en möjlighet att klanka ner på Lottas uppförande. Varför är man lärare när man inte tycks gilla ungdomar?

Fast å andra sidan tycks hennes oförskämda beteende inte begränsa sig till skolans värld. I Rena mörkret Lotta dyker Susan upp som kund på damklädesavdelningen på det varuhus där Lotta och Giggi arbetar som springflickor. Genom ett misstag försvinner hennes jerseydräkt från ett provrum och ja, naturligtvis är Lotta inblandad. Susan visar här prov på att vara, (som ungdomar säger i dag), en riktig ”dramaqueen”. Det reder dock upp sig och utan ett ord till tack sveper Susan iväg. (Hon borde kanske erbjudas en kurs i vett och etikett? Eller kanske kognitiv beteendeterapi för medkänsla?)

Fast ibland får Susan tji, som när hon under en aulaskrivning i engelska beskyller Lotta för att ha gömt en fusklapp i sin näsduk. Lotta har en av Pauls näsdukar med sig som maskot och varje gång hon funderar över någon svårighet, ser hon in i näsduken för att liksom hämta kraft. Susan kallar fram Lotta till podiet och ryter åt henne att lämna över det hon har i handen. Innan Lotta hinner gör något, river Susan åt sig näsduken, ( jag har ju sagt att hon saknar hyfs), skakar ut den, men det enda som möter hennes blick är ett stramt broderat P!

Fast Lotta och Susan blir faktiskt sams till slut, i ett av, i mitt tycke, Lotta-serien roligast skrivna kapitel. Läs kapitel 13 i Vilken vals Lotta om du inte minns varför Susan klamrar sig fast vid Lotta som om hon var en ” stilig livräddare vid en badstrand” och Giggi skrattar hela vägen hem från skolan!


Text: Maggan Weimar

1 kommentar:

Anne Marie sa...

Kände Ester en lärare med ett sådant beteende tro?
Det är ju mobbing som inte alls borde få förekomma - men tyvärr finns på många arbetsplatser - även bland vuxna.
Att vara så nedlåtande mot barn är oacceptabelt!