lördag 7 mars 2015

Sigge Blom


Denne unge man som vissa av oss skulle sett som Lottas ideale pojkvän möter vi för första gången i Hejda dej Lotta. Episoden i  musikaffären där Sigge jobbar är både rolig och lite annorlunda . Stackars Lotta – det är inte lätt för en oinvigd att veta att Amati är namnet på den allra dyrbaraste fiolen och inte alls den billiga reklamvara  som Sigge lurar henne .att tro.  När Lotta kommer in i affären och säger att hon i egenskap av ordförande i skolans musikförening behöver ha en vinst att lotta ut på konsert biljetterna, uppstår ett missförstånd. Bägge har väl del i skulden. Lotta frågar först vad ett piano kostar. (vi får veta att familjen redan har ett piano. Men nämns det i någon bok vem som spelar?) Det verkar som att hon trots allt är lite intresserad av Sigge: ”Nu skulle jag se till att han fick göra lite nytta för pengarna.” (Hejda dej Lotta s. 109). Hon stör sig på att han sitter och läser i en pocket bok på arbetstid.  Ja, detta kunde ju varit upptakten på ett förhållande! Sigge börjar skämta om fiskdamm och om flygel inslagen i paket. Lotta spelar med, ,varför Sigge är övertygad om att hon ska förstå att även fiolens pris är ett skämt.

Nästa gång Lotta träffar den fräknige, blonde, blåögde Sigge  är hon i sällskap med Malin, Giggi och Niklas (vinnaren av fiolen). Malin har förklarat för Lotta hur det ligger till. Hon känner nämligen Sigge genom Håkan. De stiger in i Silvings musikaffär. Direktören själv, tillika Sigges morbror, tar emot. Han är inte nådig mot sin unge brorson när han får reda på hela historien., Niklas får i alla fall en billigare fiol. Lotta erbjuder honom visserligen sin gitarrr (som hon vunnit på popkonserten med Pantrarna tidigare i samma bok). När Sigge hör ordet gitarr vaknar han och  ger bort en bok med noter tilll henne.

Sigge gästspelar även i Vilken vals, Lotta, där han lyckas göra Paul svartsjuk (något som inte tycks vara så svårt). Lotta och Sigge dansar på nyårsbalen i Rådhuset och går på bio, men kommer visst aldrig till skott med slalomlektionerna. I Miitt i prick Lotta är han Lottas och Giggis gitarrlärare: Happy birthday, Elvira Madigan, Oh Susanna, varefter vi inte hör av honom mer.  Vad säger ni – valde Lotta rätt man?
 
Text: Eva Nyström

 

4 kommentarer:

znogge sa...

Det tycker jag nog! Även om Sigge framstår som en glad och trevlig kille så tycker jag att han är för lik Lotta. I någon av böckerna beskrivs hon som "en glad sprall". Men så enkelt är det självklart inte...

Paul är en bra motpol till Lotta skulle jag vilja säga och vem vet, kanske fick hon lite fart på honom ;-)

Anonym sa...

Att Paul och Lotta blev lyckliga tillsammans får vi ju veta i Liselotteboken. Jag tror också Sigge Blom och Lotta är för lika för att få det bra ihop. Giggi däremot hade nog trivts bra med Sigge, van vid Lotta som hon var. Giggi-Sigge, ju mer jag tänker på det desto mer gillar jag tanken��.

Anonym sa...

Ju äldre jag blir, desto mer tom som karaktär tycker jag att Paul är. Får han Lotta att skratta nåt? Säger han någonsin nåt roligt? Jag tycker att han oftast tilltalar henne som någon mindre vetande, "lilla jäntan" och "lilla Lotta". Har svårt att få fram honom som en levande karaktär...
Sigge är det dock lite liv i. Kanske hade de varit för lika. Och det är väl klart att huvudkaraktären ska få sin drömprins på slutet-det hade varit dramaturgiskt misslyckat att hon helt plötsligt skulle kära ner sig i någon annan.
Men nej, Paul är ingen favorit hos mig, och jag är glad att vi har lämnat den sortens tilltal bakom oss ;)
/Lisa

Anonym sa...

I någon bok blir Lotta hur ledsen som helst när hon får ett brev från Paul där han inte använder något av dessa pullinuttiga ord "Min lilla tjej" eller något liknande.
Jag tror att hon tog det som ett kärleksbevis att bli kallad "lilla". Hon uppfattade ju honom som sååå gullig! Är ju inte alls säkert att hennes liv skulle blivit något bättre tillsammans med en likasinnad glad sprall.