lördag 14 mars 2015

Medlemsintervju med Therese.


 
När blev du medlem i sällskapet?
År 2008

Hur hörde du talas om det?
Tror det var via mamma som hade läst om sällskapet i en veckotidning.

Varför gick du med?
Mamma ville gå med och tyckte jag skulle göra det samtidigt eftersom jag också hade läst Lottaböckerna. Jag har inte ångrat mig. :)
Vilken var den första Lotta-bok du läste?
Minns inte men mamma hade allihop så jag skulle tro att det var Det är Lotta förstås.

Har du läst några andra böcker av Ester?
Ja, men först efter att jag blev medlem i sällskapet och upptäckte att hon hade skrivit fler böcker. Jag har bland annat läst Kaja, Kri och en del solister.
Vad tycker du om Paul?
Nu som vuxen tycker jag att han är ganska tråkig och att han nog behöver en sådan som Lotta i sitt liv.


Vilka är dina favoritkaraktärer? Varför? 
Jag har alltid tyckt om Giggi, jag hade nog lättare att identifiera mig med henne än med Lotta. Dessutom tycker jag att Gerd har fått för lite plats i böckerna, jämfört med Malin. Jag hade gärna lärt känna Gerd lite mer. Men om jag får tänka lite mer kan jag nog rada upp flera favoriter.
Vilken bok är roligast? Varför?
Oj vad svårt, alla är ju roliga. Jag tycker nog de tidigare Lottaböckerna är roligast att läsa. En sak jag tycker om med böckerna är att man ser hur samhället förändras och hur olika det sett ut under de årtionden som Ester skrev Lottaböckerna. Man blir allmänbildad!


Vilken speciellt incident i en Lotta-bok har etsat sig fast? Varför? 
Oj igen, det händer ju saker hela tiden. Men tex den gången Lotta blir utskälld för att hon såg ovårdad ut (kan det vara i Skärp dig Lotta?), när hon istället för klänning har skjorta och piratbyxor. Det har fastnat eftersom det känns väldigt tidstypiskt och jag känner igen mig mer i piratbyxe-Lotta. :)
Vad skulle du vilja fråga Ester om?
Jag har inte tänkt så mycket på det... Kanske om hon någonsin funderade på uppdelningen pojk-/flickböcker och vad hon tyckte om att dela upp efter kön. Även idag frågar vuxna efter böcker som passar killar respektive tjejer.


 Har du läst om någon Esterbok nyligen?
Ibland läser jag om en Lottabok när jag känner mig lite låg och vill ha något lättsamt. Annars läser jag någon av hennes andra böcker som jag inte läst tidigare. Jag vill gärna få ihop en samling med alla hennes böcker.
Var och hur förvarar du dina Esterböcker?
I en särskild hylla i sovrummet.


Vad har du för bokfavoriter som vuxen?
Jag läser gärna framtidsskildringar/dystopier och fantasy, främst ungdomsböcker. Känns ganska olikt det Ester skrivit men jag är allätare. :)

 Stort tack för intervjun Therese!
 
Publicerat av Maggan Weimar
 

4 kommentarer:

Annica sa...

Att Lotta och Giggi förklarar för Lockige Fridolf vad de egentligen gjorde på Pantrarnas rockkonsert känns väldigt gammalmodigt. Kanske eleverna också skulle uppföra sej ordentligt på sin fritid.
En stor skillnad mot hur rörigt det är i många skolor idag. Jag tror man lärde sej mera i skolan på Lottas tid.

Anonym sa...

Man hade ju till och med betyg i uppförande och ordning i "forntiden". Alltför många anmärkningar gav sänkt betyg och det var absolut inte bra.

Maggan sa...

Jag gillar också dystopier och fantasy!

Annica sa...

Lotta fick många anmärkningar iallafall i början av sin skoltid. Håller med om att jag skulle vilja veta mera om Gerd. Vi får också använda vår fantasi om hur Malin och Gerds äktenskap blir och om det får några barn. Hur det går för Knatt och Anneli får vi också använda vår fantasi till.