lördag 21 februari 2015

Rapport från en bokcirkelträff januari 2015.

Sju deltagare denna vinterkväll.

Vilken vals Lotta! samt Festligt Lotta! var böckerna för kvällens spörsmål.
 

Vilken vals Lotta!

 

Jag bryggde kaffe, rågade en tallrik med kakor och tårta åt mig..
Ordet rågade var nytt för oss, ett bra ord.

 Lotta och Giggi har gett sig in på virkningens bana och Lotta slet nu som en bäver för att få fason på stolparna.

Nu ställs frågan, vid hur många tillfällen slits det som en bäver i våra älskade Lottaböcker och vilka andra djurliknelser känner vi till?

Jo, stark som en oxe men också lat som en oxe = latoxe, listig som en räv, flitig som en myra, tyst som en mus,( fast Ester skriver på ett ställe tyst som en råtta), klok som en uggla. Sedan kom vi inte på fler.

 

Malin tog hand om min virkning, repade upp de snurkliga varv jag åstadkommit… Snurkliga vilket underbart ord! (Det accepteras inte av datorn som tydligen inte har humor!)

Vissa av oss är litet petiga vid läsningen, ..sa jag och tog för en sekund mina ögon ifrån stickningen.

Vi hade läst c:a 14 sidor om virkningens svåra konst, så man kan tycka att vi hade rätt i vår petighet!

men jag som aldrig hört talas om något sådant som en ” soffa pilsner” hade roligt en lång stund.
Det tyckte vår sjuhövdade grupp också.

 Nu kom en av kvällens stora frågor! Mignon vad är det för dans?? Vi har en dansexpert i gruppen som i början av träffen sitter med sin mobiltelefon och googlar förtvivlat, vild i blicken och rufsig i håret. Hon får inget bra svar! Men mycket om andra danser kan hon. Vi får en föreläsning om att det på 10-20talen introducerades mängder med olika danser, inte bara charlestone utan även t.ex. bunny hug som var en ganska ekivok dans.

Kanske dansa den vidrigt elaka ”Skära, skära havre”, alla känsliga barnungars skräck och plåga.

Här instämmer vi med Lotta, det var ingen rolig danslek. Men nu kommer vår egen dansexpert med ny lärdom. På Näs, träslöjdsutbildningens världsberömda vagga, skapades många sånglekar t.ex. Räven raskar över isen och Små grodorna. Det hade vi ingen aning om.

Hur många av oss har varit på en riktig bal? Inte många visar det sig. En har varit på bal i Uppsala slott under studenttiden.

 Vad hände nu med dansen mignon? Jo, dagen efter vår cirkelkväll får vi svaret via e-mail från en av deltagarna. Hon har hittat kultisdans/dansvideo och där kan man t.o.m. se hur mignonvalsen dansas!

Det får vi pröva nästa träff!

Vio och hennes föräldrar kom klockan ett till nyårsaftonens dopp-i-gryta..

Vad i all sin da´r, dopp i gryta äter man väl på julafton! Men se här har vi en som har upplevt denna tradition i vår lilla grupp! För övrigt tror vi att ungdomar nu för tiden inte har en susning om vad dopp- i - gryta är för något. En av oss tillägger att man kan göra världens godaste ärtsoppa på skinkspadet! Samma person berättar också att hon redan har ätit minst två semlor! Ramaskri från undertecknad! Semlor i januari!

 Nu är det dags för ingående analys av omslagsbilden. Taklampan måste tändas så att vi verkligen kan se om bilden stämmer med texten. Vi konstaterar att den kära Heidi inte verkar ha läst texten lika noggrant som vi.

Ett litet brunt hus med vita knutar, använt vid de flesta basarer sedan jag var liten, men nu dagen till ära nymålat och fräscht. Finns inte tillstymmelse till detta på omslaget. Mamma hade sytt…..och en väldigt söt fischy av samma tyg. Syns inte till.. En helt annan iakttagelse, en av oss undrar om banden på Lottas skor inte väldigt lätt rasar ner. Men där protesterar vi som hade jesussandaler i mitten av sextio-talet. En sista undran har man sporrar på lågskor?

 

Festligt Lotta!

 
Maj månad, första fria lördagen…. Med mobilens hjälp får vi reda på att några av Stockholms skolor hade, på försök, lördagsledigt i maj redan 1963. 1967 var annars årtalet för genomförandet.

 Och mer lojal mot en gammal snusmumrick till deckarförfattare än mot en kille i ungefär din egen ålder.  Vad är nu detta? Har Ester ”stulit” från Tove Jansson, för visst är snusmumriken en figur i muminvärlden?  Vi får googla igen! Snusmumrik en filosofisk ensling som tycker om att fiska och spela munspel. Han är en vandrare som bär allt han har i en ryggsäck på ryggen. Men intressant  att veta är att mumrik är en liten läderkudde, puta, som placeras på gymnastikredskapet häst. Ja, jösses vilken bildning vår bokcirkel ger oss.

 

Vad var klockan egentligen? Bara tre. Tigertimmen! Vi enas om att det är vargtimmen klockan fyra som är värst.

 Även omslagsbilden till ”Festligt Lotta” är vi konfunderade över. Hur kan Giggi synas utanför fönstret? Familjen Månsson bor ju på sjunde våningen!

 Vi konstaterar att alla böcker har ungefär samma sidantal, c:a 140 sidor.

 En av oss berättar att hon har dykt ner i Lottaböcker när det varit en tuff period i livet. Alla håller med om att dessa böckers värld kan göra så att man kan få glömma sin egen i vissa stunder tuffa värld.

Snart är det dags för nästa bokcirkelträff och i samma vecka är det fettisdag, då är det dags för semla!

Hälsningar från en som slet som en bäver vid tangenterna, Karin var namnet.
 
Text: Karin Nilson-Linde

 

 

 

 

 

9 kommentarer:

Lena F sa...

Underbar skildring, som visar hur djupt vi kan grotta ner oss i Lottaböckerna!

Annica sa...

Favoritkaraktär i Lottaböckerna vilken svår fråga. Lotta själv förstås, Giggi, Lottas mamma, tant Berhardina, Kajsa finns så många. Farbror Urban är också en trevlig person.
Är nu 36 år och läser fortfarande mina älskade, många nu rätt sönderlästa Lottaböcker. Läser också Lotta då livet känns jobbigt. På något sätt är Esters värld så trygg att leva sej in i.

Eva sa...

Apropå ingenting, ..detta gäller bortglömda ord/ord som förskskjutit betydelse. jag kom att tänka på termen "bit" för en låt/sång. Nu vet jag inte om det förekommer i Lottaböckerna, men det gör det nog. På sjuttiotalet fanns det t.o.m radioprogram som hette Lördagsbiten och Måndagsbiten. När försvann det? Idag hör jag det aldrig utom möjligen i Melodikrysset någon gång,

Anne Marie sa...

Rätt som oftast sover någon i Lottas värld 'som en gris'. T ex Full fart Lotta! sid 87.
Jag hajar till varje gång för jag säger 'sover som en stock'.

Anonym sa...

Jag har nog inte riktigt förstått varför man hänger handväskor på statyer, men som vanligt var Lotta före sin tid. Hon hängde gymnastikpåsen på grekens pekfinger och hamnade i tidningen. Bara för att hon inte ville att sakerna skulle bli skadade av regnet.

Anonym sa...

45 år sedan boken kom ut och jag har inte lagt märke till ordet snurkliga. Var tvungen att ta fram boken och kolla min upplaga;-)

Kerstin sa...

På pricken-skildring av en vanlig bokcirkelkväll i Stockholm. Ni får föreställa er skratten, ni som inte var med. Jag går hem med ett brett leende efter varje cirkelkväll. Det här är ett fantastiskt roligt och berikande sätt att läsa böckerna igen.

Kerstin sa...

Glömde: Tack Karin för att du orkade hålla reda på allt surr och anteckna det ;)

Mona sa...

Vilken underbar läsning! Tack Karin!! Jag skulle vilja vara med på er bokcirkel också, synd att det är så långt till Stockholm...

Men, vi har en väldigt trevlig cirkel även i Göteborg. Ser fram emot varje träff!