lördag 22 mars 2014

Lusthusets gåtaLusthusets gåta (som inte ingår i någon serie) kom 1969. Omslaget ser inte ut som vi är vana vid när det gäller Esters böcker.  Det är tecknat av Ola Ericson. Flickan som tittar på oss med en något vemodig blick heter Gitte och är berättelsens huvudperson.  Till skillnad från exempelvis Lotta-böckerna är Lusthusets gåta inte skriven i jag-form. Trots allt känns ändå mycket igen från vår författares övriga produktion. 

Tonåringen Gitte har hastigt och lustigt hamnat i den lilla pittoreska köpingen Våringe. Hennes faster Siv har brutit lårbenet och behöver därför förstärkning i sin pappershandel. Gitte får bo hos den smått exentriska, men godhjärtade, arbetskamraten Tant Aggi . Denna dam har en förkärlek för deckarhistorier och har även skrivit en sådan. Liksom Lotta gjorde i Rönnviks sybehörsaffär så sätter Gitte genast i gång att fräscha upp skyltningen i pappershandeln.  Hon får oväntad hjälp av den jämnårige Robban, trots att hans familj driver stadens stora bokhandel.  Kontrasten kunde inte vara större mellan denna femvåningsbyggnad i glas och betong och det lilla gula hus som rymmer faster Sivs affär.  Robban introducerar strax Gitte för två andra ungdomar. Det är syskonparet Lisen och Johan.  Gitte blir intresserad av Johan, som är blivande pianist och ett verkligt musikaliskt geni. Tillsammans gör detta lilla gäng utflykter både med cykel och roddbåt i de vackra omgivningarna.  

Men mitt i all denna idyll lurar något skumt. Vem är den gråhårige man som gång på gång envisas med att vilja ta sig en titt på tant Aggis lusthus? Lusthuset som hon flyttat till sin och faster Sivs gemensamma trädgård från en herrgårdspark i sin hemtrakt. Varför hittar hon på den ena undanflykten efter den andra innan hon till slut släpper in honom?  Var finns pengarna från ett tre år gammalt ouppklarat bankrån som Robban berättar om för Gitte?  Och vad hände egentligen med ägaren till det förfallna slottet Aritmego? Frågetecknen hopar sig. Mitt i alltihopa försvinner tant Aggi  under mystiska omständigheter. En gammal väninna bjuder med henne på en resa. Det visar sig dock att väninnan inte ens befinner sig i Sverige och överhuvudtaget inte tagit kontakt med Aggi. En dag stiger en främmande man av tåget på Våringe station och så småningom får historien sin upplösning. Slutet gott allting gott.

Lusthusets gåta har det mesta. Svensk sommar med underbara natur- och miljöskildringar. Kärlek och vänskap. Spännande äventyr. Läs den - om du lyckas få tag i den!

Text: Eva Nyström

5 kommentarer:

Irene sa...

Denna bok är Esters bästa i mitt tycke, magisk och hemlighetsfull.. Varför heter slottet Aritmego?

Anne Marie sa...

Måste vara ett fantasiord. När jag googlade fick jag inte en enda träff.

Marianne Lundin sa...

Årsmötet 2014 är ju förlagt till Malmköping, som är förlaga till bokens Våringe.

Mona sa...

Jag har precis läst ut den boken och tycker mycket om den. Det skall bli spännande att återuppleva miljön i Malmköping i augusti.

Eva sa...

jag tänker också på det halvfärdiga,övergivna slottet i Rena Mörkret Lotta, som Mats visar för Lotta.