fredag 29 november 2013

Lotta tycker grymt illa om historia



Hon återkommer till detta faktum vid flera tillfällen. Citatet nedan kommer från första kapitlet i ” Bra gissat, Lotta!”:

Om våra förfäder kunnat ana, vad allt deras käbbel och alla deras krigiska bedrifter hade betytt i läxplugg för deras efterkommande, så hade de lugnt stannat hemma och fört ett fridfullt liv.”
 

Här tror jag att världens ledare kan ha missat något väsentligt vid alla fredssamtal som alltid förs runt om i runt hela vår jord?

Kanske jag ska skicka citatet till Carl Bildt, så att han nästa gång han hamnar i en känslig överläggning kan ha ett nytt argument?

Okey, så bra är det kanske inte, men inga bättre argument har ju har ju fungerat än så länge och någon av krigsherrarna borde ju också ha avskytt läxor, precis som Lotta.

Vad som också är spännande är att Ester vid flera tillfällen skriver att Lotta tycker "grymt" illa om historia.  "Grymt" används ofta, så här ett halvt sekel senare, för att beskriva något som är fantastiskt.  Ester användet förstås ordet för att förstärka något negativt men ändå.... "Grymt" var kanske ett populärt uttryck redan på 60-talet? Eller? Någon som vet?

Text: Maggan Weimar



2 kommentarer:

Annica sa...

Gillade inte heller alls historia under min skoltid. Mycket beroende på alla årtal vi,likt Lotta, skulle lära oss utantill. Här i Finland har vi tyvärr också flera krig att komma ihåg.
Som vuxen när jag inte måste kunna årtal utantill kan jag tycka att historia är intressant. Men historian i skolan har säkert ändrat. Heter det alls historia längre någon som vet?

Maggan W sa...

Jag tror det heter historia fortfarande, däremot tror jag att man under gymnasietiden kan välja speciella historiska kurser som tex. "Fred och konflikt" som tex kan handla om Palestina/Iraels tragiska historia.