fredag 22 november 2013

Även i TV-reklamen spökar Lotta-böckerna!


Har ni sett den nya reklamen för en optikerkedja?

 En veterinär konstaterar att katten inte har någon puls, när det i själva verket är en grå pälsmössa som han känner på. Katten hörs jama på bordet intill. En kvinnlig optiker kommer in i rummet och säger att mannen behöver nya glasögon. 

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg på detta tema. Grannens katt låg och lapade sol på soptunnan i våras och jag associerade till en brun mössa. Tankarna gick till Lotta, som en gång fick med sig fel bag hem då hon skulle skriva om en mannekänguppvisning. I stället för hennes pälsmössa innehöll bagen en hund i samma färg. Men – vilken bok var det nu?

Jag blev tvungen att leta upp inlägget "Damen med hunden". Lotta går till sjöss var det.

Vilka obetalbara scener som Ester kunde skapa!

Först modevisningen där damen vid Lottas grannbord försöker få sin pekingeser att ligga tyst och stilla i bagen.
Senare samma kväll: Lottas familj samlade runt matbordet då hunden vaknar och börjar gläfsa. Hundens ägarinna som ringer och anklagar Lottas pappa för att vara hundtjuv!
Dessutom hundhatare, eftersom hon sett honom vara elak mot en hund vid busshållplatsen.
Att pappa Gerhard får skulden beror på att det är hans namn som står i de engelska lexikon som Lotta har i sin väska. Skildringen av hans reaktioner är lika rolig som alltid.

Text: Eva Nyström

2 kommentarer:

Anne Marie sa...

Det finns fler skinnmössor i Lottas värld.
Stackars Beppo, som Lotta träffar på tåget i "Fara på taket, Lotta!" tvingas klä sig i skinnmössa den första oktober varje år. När han kastar ut mössan genom fönstret drar Lotta i nödbromsen!
Pappa Gerhard klär sig varje vinter i "Råttan". En gräslig gammal pälsmössa som han envisas att ha trots att den är så sliten. Se kapitel 18 i "Mitt i prick, Lotta!"
Inte riktigt likt denne man som jag uppfattar som mycket strikt.

Eva N-m sa...

jag har en gång i tiden skrivit ett blogg inlägg kallat "hattar och mössor". Det finns nog kvar långt bak.