fredag 11 oktober 2013

Lotta tror hon får en dolk i ryggen under en geografilektion


 
 Faktiskt tror hon det, men det är inte Almas undervisning som är så gastkramande, utan att Lotta i smyg läser en thriller. Att hon vågar läsa under en lektion beror på att hon fått en fråga i början av timmen, svarat rätt, fått en belåten nick av Alma samt en anteckning i Almas gröna bok. Eleverna vet att Alma följer ett visst mönster då det gäller läxförhör. Hon går i tur och ordning och om man fått en fråga som man besvarat rätt i början av lektionen, kan man vara säker på att sitta ofredad under resten läsförhöret. Lotta menar att man kan slappna av då och kanske inte höra på så noga varför jag nog måste tycka att det finns en viss brist i Almas pedagogik.
Visserligen verkar upplägget praktiskt, men ansvarig pedagogisk ledare borde ta upp saken med Alma på ett medarbetarsamtal, eftersom det borde finnas en klar förbättringsmöjlighet när det gäller Almas upplägg av läxförhör.

Nog om pedagogik och mer om Lottas läsning. Lotta har läst halva boken och eftersom hon fått sin fråga så börjar hon läsa på allvar. Den hemliga agenten Moira är ensam i en öde park och tror att hon blivit lurad i en fälla. Hon känner att det är någon bakom henne och hon blir kallsvettig av panik och väntar på hugget av en kniv. I precis detta ögonblick, när Lotta läser om hur Moira tror att någon ska anfalla henne med en dolk, petar Mick  Lotta med en penna i ryggen. 

 Lotta ger upp ett gallskrik, flyger upp ur bänken och står där på darrande ben. Alma sitter i katedern med handen tryckt mot bröstet och alla klasskamrater tittar på Lotta. När Alma, som Lotta i faktiskt nästan skrämt slag på, frågar Lotta vad i himlens namn hon skriker för, svarar Lotta att hon trodde hon fick en dolk i ryggen.

Det kommer fram att Lotta suttit och läst ”gangsterlektyr” som Alma kallar det och Lotta får anmärkning. Lotta är ursinnig på Mick och frågar varför han petat henne i ryggen. Mick blir arg och säger att han bara ville fråga om hon skulle med på bio. Men det kan vara nu tycker han, eftersom han inte vill gå på bio med en ångvissla.

 Jag kan faktiskt förstå Mick där, jag menar om filmen är otäck så vet man ju inte riktigt vad som kan hända? Caisa i vårt sällskap menar att Lotta borde valt Mick istället för Paul, kan det vara här som det hela går om intet? Om de kommit iväg på bio så kanske…

Om du vill läsa så utspelas ovan episod i ” Vilken fullträff, Lotta!” från 1966, kapitel 3, ” Med ett skri av fasa…”

Text: Maggan Weimar

 

 

5 kommentarer:

Anonym sa...

En av de snyggaste omslagen tycker jag!

Anonym sa...

Och en av de bästa och innehållsrika böckerna!

Annica sa...

Tänk vilken respekt man hade för sina lärare på den tiden. Ja för alla äldre. Lotta kallade Giggis mamma,Pauls mamma och andra vuxna för tant eller farbror.
Lotta var slarvig och hade dåliga betyg i början av sin skoltid. Hon måste ändå snappat upp mycket kunskap då hon blev chef för ett bokförlag. Vilket vi får veta i de allra sista Lottaböckerna då hon är gift med Paul.

Annica sa...

Hur gick det för Mick och Vio? Någon som vet? Flyttade någon av dem till den andras hemland eller tog deras romans slut? De var också väldigt unga när de träffades.
Tänk att de skrev brev till varandra,bodde i olika länder och inte visste när de skulle ses. Var det bättre förr? Nu finns det internet,facebook,skype osv.

Anonym sa...

Annica: Nog var hon slarvig, men i vissa ämnen briljerade ju hon, som tex svenska. Tror att betygen blev bättre i gymnasiet. Och på den tiden fick man ju jobb även om man inte alltid var bäst i skolan ;)