fredag 18 oktober 2013

Är det här tornet där Giggi och Lotta, underkjols-vinkande? Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna?

 
I " Skriv upp det, Lotta!" åker skolan på utflykt till vad Ester beskriver som "gammal medeltidsstad. Tornet där tjejerna blir inlåsta, beskrivs som ett gammalt fästningstorn och utsiktstorn. 
Flera medlemmar i sällskapet menar att det var i en av dessa gluggar som Lotta och Giggi frenetiskt vinkade med sina underkjolar för att någon, skulle upptäcka att de blivit inlåsta.
Tornet ligger i Sigtuna, en stad som väl stämmer in på Esters text:
 
 " Gamla, gamla hus, kullerstensgator, röda plank omkring idylliska trädgårdstäppor, doftande   syrenbuskar överallt, överallt..."
 
 " Skriv upp det, Lotta!" är en innehållsrik bok, inte minst genom skildringen av skolutflykten, en skildring har flera olika väldigt humoristiska texter. Det är i en av dessa texter som Lockige Fridolf befaller Lotta att skriva upp att det är samling på ångbåtsbryggan 14.30. för hemfärd med båt.
 
 Uppmaningen "skriv upp det"  i titeln syftar såldes inte alls på lapparna som flyger omkring på omslaget, utan på Lockige Fridolfs ironiska uppmaning till Lotta på utflykten.
Vi borde nog ha ett årsmöte i Sigtuna eller hur? Vi skulle ju skratta så himla mycket åt texterna i boken och så är ju Sigtuna en riktig "Lotta-stad"...ni förstår vad jag menar med det, inte sant?
 
Minns ni vilka andra berömda svenska barnböcker som utspelas i Sigtuna förresten? 
 


 
Text: Maggan Weimar


  •  

6 kommentarer:

Eva N-m sa...

Elsa Beskows tanter givetvis.

Rut sa...

Är det inte den här händelsen som beskrivs här som Lotta återberättar i någon senare bok där det står Sigtuna i klartext?

Eva N-m sa...

ja det stämmer, men vilken bok det rör sig om minns jag inte.

Rut sa...

Nu har jag hittat det stället. Det är i "Rakt i plurret, Lotta!".
"– Hoppa in i bilen, då, sa Björn, så far vi till Sigtuna. Har ni varit där någon gång?
Om vi hade varit där? Giggi och jag såg på varandra och log. Mindes Lockige Fridolfs överrock som vi skulle hämta och alla öden med den.
Vi hade varit inlåsta i ett torn där också.
– Om! sa vi därför på samma gång.
– Men vi åker gärna dit igen, sa jag."

Anne Marie sa...

Tänk vad jag funderade som ung var de olika platserna låg som Lotta var på.
Norrköping och Söderköping listade jag ut. Men att den här båtutflykten var på Mälaren istället för på Bråviken har jag aldrig förstått.
Jätte kul att få reda på det. Tornet ser ju precis ut som det som jag har i min fantasi.

Anonym sa...

Sigtuna-tornet dök upp i tv-programmet Allt för Sverige i kväll!