fredag 25 oktober 2013

Funderingar kring klädbenämningar


 

På senaste bokcirkeln i Västerås diskuterade vi bl.a. Läsning för Lotta. I kapitlet Ett fatalt misstag råkar Lotta slänga en påse med Pauls clubjacka och byxor i sopnedkastet, medan soppåsen i stället hamnar hos kemtvätten. Vad är egentligen en clubjacka? De flesta av oss fick associationer till ridsport och såg framför oss en marinblå jacka med emblem och guldknappar. Är det förresten någon skillnad på clubjacka och blazer? En sökning på Wikipedia visar att en blazer är en enkel eller dubbelknäppt udda jacka (som inte ingår i en kostym). Ofta har den emblem på bröstfickan. En synonym till blazer är klubb-jacka eller club-blazer. Clubjacka är alltså en sammanblandning av den engelska samt den svenska benämningen på plagget. Ursprunget är den engelska skoluniformen.

Enligt Manoli.se kommer ordet blazer av engelskans ”lysa”. Detta plagg är oftast gjort av ett lite tåligare och sportigare material än en kavaj och framtoningen är mindre formell.

Jag vill minnas att mina fastrar brukade kalla en damkavaj för ”blazer”, vilket jag tyckte var lite konstigt. Mamma å andra sidan sa oftast ”jacka” om sina kavajer. Jag tror det beror på att i hennes ungdom såldes alltid dräkter som en enhet. Överdelen kallades då för dräktjacka. Det var egentligen först på 80-talet som den udda kavajen blev ett etablerat plagg för kvinnor.

I Mitt i Prick Lotta besöker vi Marjas boutique. Där säljs bland mycket annat byxdressar. Detta ord andas tidigt sjuttiotal, men vad syftar det på för typ av plagg? Och vad är skillnaden mellan en byxdress och en kostym för damer? Jag tänker mig att en byxdress kanske är gjord av ett mjukare material och att överdelen är ett slags kofta eller skjortjacka, eventuellt med skärp. Eller är det en one-piece? Det var också modernt på den tiden, men det kallades väl overall? Wikipedia menar, att en byxdress kan vara en overall, men också en tredelad dress med matchande långbyxor , top samt damkavaj eller kofta. Ordet används även om lekdräkter för barn.
Text: Eva Nyström

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är visserligen född 1980, men en byxdress för mig är en slags one-piece, inte overall, utan byxor och topp i ett, gärna med något knyt i halsen. Tänker på tex Abba och disco. Byxdressen har varit lite på g i modemagasinen på senare år, men har nog aldrig slagit igenom på riktigt eftersom det är ett så pass svårburet plagg.
Ett annat ord som förekommer ofta är ju "jumper", känns inte så modernt längre.
Gillar Lottas långa beskrivningar av kläder (el Merri Viks), tex vem har glömt klänningen hon har på sig på Pauls student. /lisa

Eva N-m sa...

Det svenska popbandet jumper som fanns på 90-talet, vart tog det vägen? Det dök upp strax efter Cardigans och hade väl inspirerats av deras namn. Moster kunde ibland använda ordet jumper även om plagg som bars av killar, väldigt konstigt tyckte jag. Du har rätt i att detta ord nästan har försvunnit. Jag kunde reagera när någon sa jumpersen, jumperserna.

Anne Marie sa...

Jag tänker mig att en club blazer hade ett ganska slätt blått tyg som användes till en (ljus) grå byxa med pressveck.
En blazer hade däremot ett något grövre tyg.

Var har artikeln om Sigtuna tagit vägen?

Rut sa...

Instämmer med Anne Marie, både om de slätare blå tyget i en club blazer och en undran vart Sigtuna har tagit vägen?

eva N-m sa...

det kan nog stämma det ni skriver om club blazer och blazer.

Anonym sa...

För mig är/var byxdress en sorts kostym alltså byxor och jacka i samma tyg. Man sa aldrig kostym för kvinnor på 60 och 70-talen och nog inte på 80-talet heller tror jag. Dräkt var kjol och jacka för kvinnor alltså dräktkjol och dräktjacka.

KarinE sa...

Så här står det på Wikipedia:
"En byxdress är en sorts kvinnlig klädsel. Termen används idag i två olika betydelser: Det kan syfta på en relativt formell klädsel bestående av matchande långbyxor, topp samt damkavaj eller kofta, men även på en modemässig klädsel bestående av en slags overall med ibland axelbar överdel. Termen har framförallt tidigare även använts om lekkläder för små barn.
Den modemässiga byxdressen har blivit populär bland yngre kvinnor sedan omkring 2005. Den har fått betydande uppmärksamhet vid modevisningar och i modebloggar. Den engelska benämningen på detta plagg är romper suit eller jumpsuit.
När termen byxdress eller endast dress syftar på en flerdelad klädsel kan den användas i mer formell kontorsmiljö; den kan anses något mindre formell än dräkt. Byxdress är även ett alternativ till klänning vid en bjudning där klädkoden kavaj angivits; den är dock olämplig vid klädkoden mörk kostym.

Maggan W sa...

Ehhh, ser att Sigtuna är borta!!!! Ingen aning go´vänner var den är? Kanske den liksom julskinkan har rymt?
Skämt åsido, är på jobbet nu, ska kolla upp saken i kväll, förmodligen har jag tryckt på en olämplig knapp eller nåt?

Mvh

"Bloggredaktören"

Mona sa...

Jag har blivit nyfiken på vad som egentligen hände med Sigtuna. Har du någon bra förklaring, Maggan!

Känner också att jag skulle vilja komma till Sigtuna "på riktigt" så jag får skriva upp det på min önskelista över sevärdheter och platser jag vill besöka.

Maggan W sa...

Mona, du menar när inlägget försvann? När jag gick in och kollade låg det som opublicerat och därför publicerade jag igen bara. Jag tror jag gjort ett felkommando när jag la upp det nya inlägget om klädbenämningar.
Tur att folk är med...

Mona sa...

Okej, då fick vi en förklaring till det försvinnandet. Tack!

Jag roar mig ofta med att tänka på hur Lotta hade klarat dagens teknik. Kommer ihåg hur hon kallade kopiatorn på pappans jobb för "Helvetesmaskin". Eller vänta... det kanske var högtalaranläggningen som fick heta så!

eva N-m sa...

det var skolans högtalaranläggning. I det är Lotta förstås. Min morbror kallar datan för skvallermaskin.