fredag 1 november 2013

Lenni Andersson , poet och pjäsförfattare!


 Är Lenni den i Lotta-böckernas persongalleri som Ester är mest elak mot?
Jag tror nästan det,för jag gillar honom definitivt inte, eftersom jag finner honom så fruktansvärt uppblåst. Men så älskar jag skildringarna av honom, framförallt i 60-tals-böckerna.
 
Lenni gör entré i ” Bra gissat, Lotta!” från 1963. Första gången Lotta ser honom är när han på opinionsmötet för teaterklubben Araminta ska berätta om sin pjäs ”Dimman”. Han presenteras som ett ”geni” vilket får eleverna att applådera vilt, även då Lotta, fast inte för att han är ett geni, utan för att hon tycker synd om honom. Han ser nämligen väldigt rädd och blyg ut då han beträder podiet och tala kan han inte! ” Dimman” som är svårförståelig redan innan blir inte mer tillgänglig av hans tafatta presentation. Malin verkar vara den enda som förstår pjäsen, de andra ungdomarna begriper inte ett dugg.

Just därför ingen begriper pjäsen uppskattar jag Esters ironi när hon låter döpa den till ”Dimman”.

Lenni ska också vara regissör då läroverket sätter upp pjäsen och då visar sig den blyge Lenni vara en omogen och elak person som beter sig riktigt illa mot sina skådespelare.
 Han säger till Malin att hon stapplar fram som en gammal ko och frågar om alla i deras familj är lika klumpiga? (I dagens lättkränkta samhälle hade förmodligen Lenni blivit anmäld till någon nämnd). Fast även om jag blir arg då Lenni är elak mot Lotta och Malin, så gillar jag när han går lös på Håkan:

”Titta på Håkan, till exempel! Honom har jag inte skällt på än…och hur ser han ut? Han tror han är en Lawrence Olivier. Du ska se stolt ut, inte småviktig!!!"

Kapitel 10 ” Lenni håller konstens fana högt” slutar med att både Malin och Lotta går, och Malin gör dessutom en mycket verkningsful sorti där hon ger en dräpande replik till Lenni som till den fyraåring han beter sig som. Läs och njut...

Bli inte förvånad om det dyker upp fler texter här på bloggen om Lenni , han är en person som man kan återvända till många gånger…

Text: Maggan Weimar

3 kommentarer:

Anne Marie sa...

Har ni läst Lenni Anderssons egen berättelse? Skriven av Eva Nyström.
Finns på Mia Göranssons sida om Merri Vik: Vad är nytt? Februari 2007.

Maggan W sa...

Lenni Anderssons egen berättelse av Eva Nyström finns även publicerad här på denna blogg. Tror det var någon gång under vårvintern i år, hinner inte gå in och kolla just nu dessvärre, men den finns!

eva n-m sa...

nej det var i fjol. Under våren tror jag.