tisdag 19 mars 2013

”Ett skärande ackord i natten”, en kuslig titel på en deckare av farbror Urban!


”Ett skärande ackord i natten”, en kuslig titel på en deckare av farbror Urban

Lotta som säger sig ha en gräslig fantasi, träffar en mörk kväll farbror Urban som står och stirrar upp mot ett mörkt fönster. Urban berättar hur han tänker sig en scen i boken han håller på att skriva, det ska vara en alldeles tyst och stilla natt vars stillhet kommer att avbrytas av ett skärande ljud från en fiol. På natten drömmer Lotta mardrömmar. Hon är förföljd och blir tvungen att försvara sig genom att drämma till sin förföljare. Dessvärre så är det inte bara i drömmen som hon klipper till utan även i verkligheten, med som följd att hennes gitarr brakar i golvet och hela familjen Månsson väcks av ett sjusjungande ackord.  Lotta trycker sig mot väggen och gallskriker, och hela familjen strömmar yrvakna till döttrarna Månssons rum . Lotta är tvungen att förklara och säger matt att hon drömde så hemskt eftersom hon träffat farbror Urban kvällen innan. Då flikar Knatt i en i mitt tycke lysande kommentar:

” – Ja, men så ruskig ser ju inte gubben ut, att du behöver drömma mardrömmar om honom.”

 Lotta ger Knatt en förintande blick efter som hon inte tycker om att man skojar om en ”gullegubbe” som farbror Urban.  Kapitlet är väldigt roligt skrivet med torra kommentarer av pappa Gerhard, som efter ett chockartat uppvaknade inte kan se humorn i den uppkomna situationen utan surt menar att det inte behöver vara något mystiskt alls med ett skärande ackord mitt i natten, det är ju bara någon som övar på sin fiol och råkar spela falskt! Om du vill läsa så heter kapitel nr 12 i ” Vilken vals, Lotta!” just ” Ett skärande ackord i natten”.

Det händer massor i den här boken, tex. är även farbror Urban med på den här festen och får uppslag till en ny bok som ska heta Vålnaden, och ja, pga Lotta dyker upp som en vålnad framför honom!
Text: Maggan Weimar

2 kommentarer:

Irene sa...

Knatt och pappa Gerhard är obetalbart roliga i sina torra och ibland lätt sarkastiskt oförstående kommentarer till de Månssonska damernas strapatser.
Som i " Vilken Fullträff, Lotta" när Malins strumpor översköljts av skär handkräm.
"Hade Cicero en massa skär kräm på strumporna...Nä, det har du fått om bakfoten, syrran" påpekar Knatt lite förnumstigt, kanske.
Varpå pappa Gerhard sätter ned sin faderliga fot och tycker, att Malin borde ta på sig ett par rejäla långbyxor och sluta fjamsa.
Då rycker kloka moder Lisa in och kör ut herrarna, helt sonika.
Hon förstår att det inte är lönt att försöka sätta den manliga delen av familjen in i situationen. Bättre då att bli av med dem och sedan redan upp situationen.
Detta är en av de absoluta Top tio-Lottaböckerna,
Men så här års läser jag alltid "Full fart, Lotta" För nu längtar man efter en klarnande April, om något.

Anonym sa...

Just detta avsnitt läste jag i går kväll och skrattade så tårarna rann!