fredag 15 mars 2013

Lotta Brevbärare!


Det är inte bara segling som Lotta hinner med under gymnasiets sista sommarlov. Under några veckor arbetar hon även som cyklande lådbrevbärare i Rönnvik.  Jag tror att både Giggi och Paul är lite avundsjuka på henne. Giggi är springflicka på Kajsas redaktion och Paul sommarjobbar i en järnvägshall. Giggi säger skämtsamt att Lotta kommer att lägga posten fel. Nu ska Lotta minsann visa henne! Med mössan käckt på svaj trampar hon runt på postens gula cykel.
 
Denna första dag innehåller hennes läderväska post till 187 hushåll plus till pensionatet.  Lotta särskiljer olika typer av brevlådor och undrar om valet av brevlåda säger något om dess ägare.  Det ska strax visa sig att hennes teorier inte alltid stämmer. Visserligen – direktören som åker Merca har kopparlåda, en röd låda med bild av en postiljon (liknande familjen Månssons egen brevlåda) tillhör en rar och trevlig gammal man som varit lanthandlare, en sur karl har en rostig och trasig låda, en av de tråkiga gröna plastlådorna finns vid en vit villa med välkrattade gångar o.s.v.  Men så en dag blåser ett papper iväg från Lottas postbunt! Papperet, som Lotta tror är en avi, men senare visar sig vara ett reklamblad, far upp i ett körsbärsträd hos någon som har en ovanligt blommig och glad brevlåda. Ut ur huset kommer en rasande man. Brevlådan hade förre ägaren satt upp.

Direktör Karls överraskar Lotta med att läsa serietidningen Fantomen. En dag har Lotta två mystiska paket att leverera. Det ena, som direktören får, sprattlar oroväckande. Men det innehåller ingen orm ,som Lotta befarar, utan en ål. Två gamla damer, Agda och Amelie, ska ha det andra skvalpiga paketet med hallonsylt i. När Lotta ska överlämna det till dem, snubblar hon över en kratta. Lotta ramlar och sylten rinner över henne. Alla tror att det är blod, varför den ena damen svimmar och den andra tillkallar läkare. Denna dag slutar lyckligt för alla parter. Efter att ha blivit omplåstrad av den trevlige läkaren får Lotta en ren vit spetsblus av Amelie. Raskt cyklar hon vidare. En hel timme försenad anländer den unga postiljonen till den argsinte gubben som har den trasiga lådan. Lotta tappar helt fattningen då hon får en stor kram av honom. Det stora brev hon nyss har överlämnat innehåller ritningar som har blivit antagna.

Senare blir Lotta inringd till ett vikariat i ett annat distrikt. Här är det inte lika roligt p.g.a att det är mycket skog. Dessutom finns det hagar med hästar och kor i, vilket är Lottas förskräckelse. För att undkomma kossan som jagar henne, hoppar Lotta upp i närmsta träd utan att hinna få med sig postväskan. Vad får hon se om inte kon med väskan dinglande på hornet! Sida vid sida vandrar kon Rosa och Lotta vägen fram. Lirka loss väskan vågar Lotta inte, varför hon hoppas få hjälp när de kommer fram till närmsta gård Ytterhörna. De slumpar sig så att Svarten befinner sig på gården för att fira sin brorsons tioårsdag. Givetvis kommer Lotta och kossan i tidningen under vinjetten ”Diana med hinden” (Diana är jaktens gudinna och det finns en staty av henne och en hind. Samtliga episoder skildras i Lotta går till sjöss.)

Är det fler än jag som tänker på Sven-Ingvars 90-tals hit Byns enda blondin. Jag ser videon med ”Saltkråke-Malin”/ Louise Edlind och Sven Erik Magnussons kärlekskranke brevbärare framför mig. Jag konstaterar att det numera är ganska enformigt, då de flesta hus har låsbara, identiskt lika brevlådor. Vad skulle Lotta dra för slutsats om hon såg dem?  
Text: Eva Nyström

2 kommentarer:

Mona sa...

Jag tror att Lotta skulle tyckt om vår brevlåda; på framsidan syns både hund och getter samt mycket grönska! Grannen har en vackert röd brevlåda som är prydd med en bild av deras hund.
Men det förstås, Lotta gillar ju inte hundar...

Lena F sa...

Jag har en vanlig tråkig brevlåda, men en underbar lantbrevbärare. Vill jag posta brev eller paket så lägger jag detta i en påse i brevlådan, med knuten hängandes utanför!
Och får jag en paketavi, ja då kan jag ringa postkontoret så tar lantbrevbäraren med det nästa tur! Lyxigt!