söndag 28 oktober 2012

Lipa som en stupränna!Skulle dagens ungdom förstå ovanstående metafor med en gång?
Används ordet ”lipa” som synonym för att gråta fortfarande?
Själv har jag nog aldrig sagt ”lipa” utan använt mig av ordet ”böla” i stället.
Lotta lipar ju ganska ofta, men när hon dessutom lipar som en stupränna är det vanligtvis över Paul.

Lottas mamma anförtror Lotta i ” Vilken tur, Lotta!” att även hon lipat som en stupränna,( kapitel 2), och jag vill minnas att även Malin och Gerd lipat som stuprännor över Per och Håkan, fast jag kan inte hänvisa till någon speciell bok.
Heter det förresten stuprännor fortfarande?  Jag skulle nog säga hängränna eller är jag helt oallmänbildad då det gäller stuprännor och hängrännor?

Här hoppas jag att ni bloggläsare kan lägga ett och annat tillrätta…

Nä, bilden från " Alla tiders, Lotta!" har inget med texten att göra, men det är trevligt med bilder i bloggar och man kan ju låtsas att den finns en stupränna med på omslaget....

Text: Maggan Weimar

3 kommentarer:

Eva sa...

stupränna eller stuprör säger jsg. Hängränna vet jag inte om jag har hört. Lipa används nog fortfarande men jag säger gråta.

Anonym sa...

Hängränna är den ränna som löper horisontellt längs taket, stuprör eller stupränna den som går lodrätt. Alltså den som det kan forsa friskt ur...

//Ylva, Lottafan

Eva sa...

Jag hörde hängränna nu i eftermiddag när det var två killar här och sopade taket. de hade rensat hängrännorna. jag trodde de menade de lodräta (som jag kallar stupränna) men det var väl de vågräta då Jag tänker inte på att det finns någonting längst upp. Dit har jag aldrig vågat gå. Garagetaket brukar jag sopa men nu fick de ta det oskså. Ska jag gå upp måste någon hålla stegen åt mig.
Stuprör användes om byxor på 70-talet och tydligen även på 50-talet, iförsta lottaboken (?) säger Lisa åt Lotta att byta kläder när Truddan kommer. Truddan gillade inte stuprörsbyxor.