måndag 9 april 2012

Pappa Gerhard ser en förhistorisk ödla


”Alla stirrade på mig med häpnad – men far tog priset. Han såg på mig som om en förhistorisk ödla plötsligt tagit form och gestalt härinne i det månssonska vardagsrummet." Citatet är från "Arma Lotta!" kapitel 13 "Giggi och jag sätter färg på tillvaron"                                

Och vad har Lotta gjort som får hennes pappa att reagera på detta viset? Jo, hon har färgat håret!
Visserligen blev det inte varmt kastanjebrunt som det stod på påsen, utan rött i stället, men jag blir ändå väldigt full i skratt åt pappa Gerhards reaktion, vad hade han gjort om hon kommit hem med en tatuering eller med piercad tunga som ungdomarna gör idag?
Fast det var annorlunda på 60-talet och stackars Gerhard visste inte att hon bara tonat håret, dvs. att färgen successivt tvättas bort. I samma kapitel har Gerd blekt länkar i håret, (gjort slingor), och detta upprör pappa lika mycket för han utbrister med patos: ” Hon också, och det tillåter du?” säger han sedan till mamma Lisa. Hon är dock lugn som vanligt, ” Jag var inte tillfrågad” säger hon, ”och förresten tycker inte jag det är något att bråka om”.
Lotta konstaterar att det är så bra att kvinnosidan har flest röster i familjen Månsson...
Text: Maggan Weimar


3 kommentarer:

Annica sa...

Skrattar lika mycket åt Lotta nu när jag igen 33år läser om mina älskade Lottaböcker som när jag läste min första Lottabok som 13åring.Visst märker man att tiden går men längtar ibland till tiden innan ständigt ringande mobiltelefoner,datorer och då breven skrevs för hand.
Lottas mamma liknar min kära mamma som fortfarande ständigt finns till hands för sina barn och nu barnbarn.Något som jag tror Lottas mamma också alltid var mamma iförsta hand.

eva N-m sa...

ja tänk ändå hur gränserna för vad som är normalt i fråga om utseende förskjuts. Det känns inte som så hemskt länge sedan som tatueringar var lite stigmatiserande. Aldrig att jag skulle skaffa en sådan bara för att vara modern. Inte piercingar heller, men tatuering är värre eftersom det är mer definitivt. jag tillhör den exklusiva minoritet som aldrig ens har färgat eller slingat håret. ja ni läste, rätt! har inte haft behov av att förändra mig, men lovar inte hur det blir den dagen de grå börjar invadera min snygga naturliga hårfärg. det tar vi då.Rynkorna har kommit det senaste året trots att jag är noga med att undvika sol och aldrig har rökt. Får väl acceptera att jag traskar mot ålderstrappans topp.

Annica sa...

Ja kan inte heller tänka mej vare sej pieceringat eller tatueringingar hur modernt det än blir.Tycker det är hemskt med örringar på karlar speciellt stora sådana.Är väl inte lastgammal men gammalmodig på den punkten.Kanske jag hade passat bättre på den tiden Lotta var ung men allt var väl inte bara idyll då heller.