onsdag 12 oktober 2011

Ester förutspådde ju faktiskt en trend...
”Kaja och spökbåten”, första boken i Kaja-serien, börjar så här:

”Tänk att heta Kaja! När hela almanackan är full av riktiga namn.”

När Kaja säger detta till sin mamma, ler mamman bara och säger att hon tyckte det var ett så sött namn, eftersom Kaja hade så mörkt hår och mörkblå ögon. Dessutom passade namnet bra eftersom mormor hette Maja och farmor hette Kajsa, och då båda stod fadder tyckte mamman att det var ett genialiskt namn hon hittat på.

Första Kaja-boken kom ut 1962 och Kaja är då 14 år och borde således vara född 1948. Det kan inte ha varit vanligt då, att man liksom hittade på namn till sina barn. Men om man går 50 år fram i tiden så är det just precis så många föräldrar gör! Ester var alltså före sin tid här! Intressant, för hon har alltid beskrivits som lite bakåtsträvande och gammaldags. Inte hade väl någon av barnen/ ungdomarna i de social-realistiska ungdomsböckerna  på 70-talet föräldrar som gav dem unika namn eller?  Fast förstås, Kaja är ett riktigt namn i Finland, dock vet jag inte om namnet finns i finska almanackan?

Maggan Weimar


1 kommentar:

Eva N sa...

Mormor tyckte faktiskt att Eva inte var något riktigt namn när jag var född. Det kan låta konstigt, men hon menade att Eva var en symbol för kvinnan.