fredag 12 november 2010

Syltmackor och oturslivet - Anna Ehring

Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring är en av de nominerade till Augustpriset och berättas ur 11-åriga Nisses perspektiv. Detta är den första av tre recensioner vi publicerar inför Augustpriset. Hur upplever en 11-åring livet med toppar och dalar?


– Jag trodde du sov? sa jag förvånat.
– Nej,jag sover inte, det är min motionsdag.
– Va?
– Jag har ju förflyttat mig från sovrummet till vardagsrummet.

Nils pratar med sin draködla. Ja det är inte så vanligt kanske med en talande draködla men Harry säger en hel del klokskaper som gör att Nils dagar blir lite lättare. Boken berättas av Nils eller Nisse som han kallas. Nisses mamma är död och pappan är arbetslös. På nyårsafton händer något omvälvande och Nisse skäms. Men då säger Harry att man inte ska ta på sig andras skuld och skam.

Nisse är 11 år och går i skolan. Tillsammans med bästa kompisen Tage och klasskompisarna Rut och Saga har de ett band, Drakhjärta, som skapar skönt oljud. Det är en vardagsnära berättelse, ja förutom när Harry dyker upp. En skön bok med lite gråt och lite skratt. Detta lovar gott då det är den första boken i serien Drakhjärta.

Anna Ridell

Boken är utgiven av Bonnier Carlsen där omslagsbilden är hämtad.

4 kommentarer:

Lena F sa...

Spännande att läsa om ny barnlitteratur! Men är det bara jag som undrar om alla barnböcker _måste_ innehålla död, sorg och allsköns bekymmer?
Fast det kanske inte är så, jag har dålig koll, men de flesta böcker som recenseras tyder på att det är den inriktningen som är "inne" nu?

Anna R sa...

He,he i början så säger Nisse att: nej den här boken ska inte handla om död, den ska handla om mig. Så den känns inte alls sorglig och tung.

Maggan sa...

Jag gillar att han talar med draken...

Anna R sa...

Har du läst boken? Det är verkligen en klok drake! Eller är det pojken själv som är så där klokt.... Hmm