onsdag 10 november 2010

Augustprisnominerade barn- och ungdomsböcker 2010

Augustpriset delas ut i tre kategorier. Skönlitteratur, barn- och ungdom samt fackbok. Priset är Svenska förläggareföreningens litteraturpris. På måndagen 22 november får man veta vilka som tagit hem priset i år. Innan dess kommer vi att publicera 3 stycken recensioner för att ge en liten glimt av den nya produktionen av barn- och ungdomslitteratur. De tre är Syltmackor och oturslivet, Här ligger jag och blöder samt Det händer nu.

Nedan kommer citat från deras webbsida:

Till Årets svenska barn- och ungdomsbok har nominerats:
Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring, Bonnier Carlsen
Mamma dör och pappa krisar. Då börjar Nisses husdjur, leguanen Harry, prata! Med drastiska språkbilder i absolut lojalitet med barnets utsatthet gestaltas sorg, ilska och hopp. Det är magisk socialrealism för mellanåldern!

Jag finns av Maja-Maria Henriksson, Natur & Kultur
Det går nästan inte att läsa den här boken, för det gör så ont. Detaljskärpan i skildringen av våld och övergrepp både hemma och i skolan är outhärdlig. Det korthuggna språket förstärker allvaret i Johannas strid och gör denna debutroman till stor litteratur.

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, Gilla Böcker
Med träffsäker galghumor förkroppsligas Majas koketta och samtidigt oförställda utanförskap. En av misstag amputerad tumme kastar ut läsaren på en irrfärd i sökandet efter identitet. Ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket.

Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström, Alfabeta Bokförlag
Med sin helt personliga, underskruvade humor och oerhörda precision i både bild och text behandlar Eva Lindström rätten att bokstavligt talat gå emot strömmen. Alf är trygg med att inte gilla någon form av vatten, mer än möjligen snö. Och då vill han gärna åka och åka och åka och åka och åka. "Jag tycker inte om vatten" är ett stycke fulländad bilderbokskonst.

Det händer nu av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren
En kärleksroman. En roman om kärleken mellan Stella och Sigrid. Känslorna får skena i väg, men bara i texten. Författaren har full kontroll över berättarlusten och den intensiva upphetsningen. En positiv kärleksskildring som litar till kraften i ett efterlängtat hångel.

Tänk om… av Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren
"Tänk om jag var mygga och du ett litet knott/Vi skulle bada bubbelbad i någons gamla spott". Fantasifulla tankefigurer och vältrimmad vers i en egensinnig och varierad bildvärld som sträcker sig från loppcirkusens tält i en sunkig kvart till kaskelottvalarnas vida ocean.

Inga kommentarer: