måndag 15 november 2010

Här ligger jag och blöder – Jenny Jägerfeld

Här ligger jag och blöder är den andra boken som vi recenserar inför Augustpriset. Nu är det ett tonåringsliv vi stiftar bekantskap med. Vad händer i Majas liv?

 
En av de sex nominerade till årets Augustpris i barn- och ungdomsklassen är Jenny Jägerfelds bok, Här ligger jag och blöder. Det är en skildring av en turbulent tid i gymnasisten Majas liv och såväl högstadieungdomar som de som för länge sedan lämnat skoltiden bakom sig kan nicka igenkännande åt Jägerfelds stundtals neurotiska, ofta ganska roliga hjältinna. Precis som Lotta i Ester Ringnér-Lundgrens böcker pendlar Maja mellan att självironiskt beskriva sin tillvaro med ett visst mått av distans och att vara helt uppslukad av sitt eget perspektiv på det som händer henne.

När hon under en skulpturlektion råkar såga av sig tummen är hon i andras ögon genast en sådan där som skadar sig själv med mening för att dämpa sin ångest. Hon som inte ens har någon! Men när mamma inte är hemma när Maja kommer för sitt helgbesök börjar ändå obehagskänslorna växa. Helgen blir lyckligtvis inte så ensam som hon börjat fasa för när hon av en slump möter Justin i grannhuset. Att komma på vad som har hänt mamma är dock någonting hon (och läsaren) får sköta själv, med hjälp av mammans kalenderanteckningar och lösenordet till sin pappas mejlkonto.

Jenny Jägerfeld, som debuterade 2006 med romanen Hål i huvudet, kommer från Norrköping och bor i Stockholm, de två städer där romanen utspelar sig. Hon är utbildad psykolog och arbetar också med skrivande på olika sätt. Utan Jennys yrkeserfarenheter skulle boken förmodligen inte ha skildrat intrigen om Majas mamma på alls samma sätt. Framför allt resonemanget kring vad som bygger upp en människas identitet är väldigt intressant och ger boken en dimension utöver det vanliga.

Romanens lite självironiska grepp och förmåga att glimta till med snygga språkliga vändningar är en av dess stora behållningar. Trots att Maja ska framställas som en ganska udda figur som inte passar in känns hon högst verklig och det som händer kring henne har precis den där rätta blandningen av vardaglighet och igenkännande och spänning och äventyr. Vad som framför allt gör mig nyfiken är relationerna mellan Maja och hennes föräldrar, någonting som utforskas till viss del men som jag gärna skulle vilja veta mer om.

Även om historien har flyttat in i dagens samhälle med Facebook och varannan vecka-boende är detta på många sätt en universell berättelse om att växa upp och göra sina egna val, och en utmärkt kandidat till ett Augustpris.

Sandra Derbring
Bokomslaget kommer från pressbilder hos förlaget Gilla böcker AB

Inga kommentarer: