måndag 6 september 2010

Gammal världsklassiker och en blomma flickböcker

Denna lästipsserie på tre får ett bonusinlägg! Kanske har vi sommarvärme och semester i början av september? Nu kan du leta efter klassisk läsning. Anne Marie Åslund rekommenderar en riktigt gammal klassiker, nämligen bibeln. Det måste väl nästan vara en av de mest översatta böckerna? Den innehåller väl allt också. Familjestrider, mat och dryck, äventyr och dramatik. Hat, kärlek och mystik. Dessutom tipsar Åslund om en flickbok som utspelar sig vårt grannland och så en knippe böcker som Ester Ringnér-Lundgren har skrivit.

Namn: Anne Marie Åslund

Ester Ringnér-Lundgren favorit: Fara på taket, Lotta! Den är ganska spännande och därför inte så sockersöt som de senare Lotta-böckerna är. Handlar om hur Lotta, utan att ha en aning om det råkar stoppa några stulna kemiska formler i sin bag och därför "blir inblandad i plasten".

Mina tre lästips:
1. Bibeln. En bok som visserligen skrevs för väldigt länge sedan, men som är anpassad för människor i alla tidsåldrar och kulturer. Den är full av råd och exempel och man kan bli lycklig om man följer dem. Bibeln är vetenskapligt korrekt. Visste du att det står i Job 26:7 att jorden hänger på ingenting?

2. FULL I 17 av Harriet Clayhills. Boken är tryckt på B. Wahlströms Bokindustri AB 1963, men har copyright 1936. Av författarinnan något bearbetad och moderniserad nyutgåva. Omslag Lennart Franzén. Den här boken handlar om några tonårsflickor som bor i Helsingfors. Kusinen från landet skall bo hos sina släktingar medan hon går i skolan. Sickan bestämmer sig för att spela lantnolla för att spexa med kusinerna. "Sickan Wendell steg av tåget och stegade gravallvarligt perrongen fram med det antika paraplyet i ena handen och en lika antik kappsäck i den andra, fullt på det klara med, vilken skrattretande figur hon utgjorde" FULL I 17 är min absoluta favorit bland flickböcker. Rolig, snabb i repliken och med ett stänk romantik.

3 Kri finner en vän, Kri och Vimsi, Det går över, Kri , Ett hjärta åt Kri, Melodi för Kri. (en melodi för Kri. Det står olika på bokomslaget och inne i boken.) En serie om fem böcker i tonåringarnas skolmiljö. Kri kommer till en främmande familj när hon skall byta skola. Här hittar hon många nya vänner och även en liten romans.

God läsning!

2 kommentarer:

Maggan W sa...

Jag har faktiskt länge funderat på att läsa bibeln....men det känns på något sätt som om jag inte skulle få något annat läst på flera år :-)

Anna R sa...

Jo då, om du varvar med andra böcker. Man måste säkert tänka lite mellan bibelstyckena. :)