torsdag 5 augusti 2010

Mord, blod, vardag och kringelikrokar

Sommarläsning för augusti. Här kommer den tredje delen av Lästips 1+3. Förutom ett tips om en (?) Ester-favorit får ni tre olika, spännande och annorlunda boktips. En bok om dagen är en flitig bokläsare som här delar med sig av sina lästips.

Namn: En bok om dagen – heter jag ju såklart inte, men jag seglar under rätt anonym flagg på min blogg och då gör jag det även här! ;-)

Ester Ringnér-Lundgren-favorit: Nämen, vem bestämde att man skulle kunna välja en – endast en – favorit??? Helt omöjligt! Lotta och jag har varit oskiljaktiga ända sedan jag fick min första Lotta-bok då jag var runt åtta år, men i vuxen ålder har jag upptäckt de andra serierna och haft mycket nöje av dem. Så, jag säger att alla ERL-böcker är favoriter. När det gäller böcker är jag för övrigt väldigt mycket allätare – vilket märks på nedanstående tipslista!

Här kommer mina tre lästips:
1: Jag gillar när det händer lite oväntade saker i en bok; när handlingen kringelikrokar sig så att man inte riktigt vet vad som ska hända härnäst… Ett strålande exempel på en sådan bok är Busters öron av Maria Ernestam. Rekommenderas varmt! Av Ernestam har jag också läst Kleopatras kam och Caipirinha med Döden, och även dessa bjuder på överraskande handling och vindlande väg till bokens slut.

2: Jag gillar också när böcker är väldigt vardagliga och verklighetsnära, när det känns som att de problem och bekymmer som personerna i boken har lika gärna kunde vara mina egna problem och bekymmer. Jamen, lite grann så där som det är med Lotta; högst vardagligt, rätt hemtrevligt och så lite trassel men inte värre än att det faktiskt går att reda ut. En författare som skriver med hög igenkänningsfaktor och problem som går lätt att relatera till, det är Johanna Lindbäck. Hittills har hon utkommit med fyra ungdomsböcker – En liten chock, Min typ brorsa, Tänk om det där är jag och Saker som aldrig händer. Läs dem och stick dem sedan i nävarna på någon som kan tänkas tycka om dem.

3: Jag gillar dessutom lite mord och blod i böckernas värld. Och jag gillar när jag får skratta lite, medan jag läser… En kombination av mord, blod och skratt – det får man om man följer Janet Evanovichs serie om prisjägaren Stephanie Plum. Stephanie Plum är en kvinna där tanke och handling är ett (vilket man ju känner igen från en viss Lotta…). Jag har skrivit om ett par av böckerna på min blogg, och för enkelhetens skull tror jag att jag hänvisar till just dessa två inlägg för att ge en bättre uppfattning om böckerna… Inlägget om Explosivt byte hittar man här: Explosivt byte och inlägget om Skuggat byte hittar man här: Skuggat byte. Underhållande läsning för lata dagar och trötta huvuden!

På min blogg En bok om dagen skriver jag om böcker, men också om mina tantiga funderingar, hundliv, pyssel och annat. Alla som vill är varmt välkomna att ta sig en titt! ;-)

1 kommentar:

Irene sa...

Mord och blod, vilka somrigt mysiga ingredienser!
Bra deckare av Ester är Kajaböckerna, och särskilt "För fulla segel, Kaja" som är somrig och fullmatad med lagom mycket spänning för en lättskrämd "flicka"!
På sajten Bokhora.se har en av bloggarna samma klockarkärlek till Maria Langs deckare som jag, i sommar har hon (som jag) gjort ett besök i småstadsidyllen Nora, för att gå i Langs försåtliga fotspår. Flera av hennes ljuvliga Sverigedeckare utspelas ju där 8under alias Skoga), bland andra en av hennes allra bästa, "Kung Liljekonvalje av dungen" och "Vår sång blir stum" bra den också!
Men just i sammetsmörka augusti passar kanske " Mörkögda augustinatt" bäst.Rys och mys med Puck Bure (huvudperson i flera av de bästa av Langs deckare) som ciceron bland misstänkta mördare vid en trolsk upplandssjö i kräfttider!
Vill man hitta sajten Bokhora, så har allas vår flitiga Anna länkat till den, till höger här på bloggens förstasida!