måndag 9 augusti 2010

Morotspaj i Malmö

Morotspaj i Malmö
I samband med årsmötet i Malmö åt vi god mat. En rätt vi fick njuta av var en ljuvlig morotspaj som Lena Fredriksson hade tillagat.

Du behöver:
3 -4 morötter
ca ½ purjolök
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3-4 dl crème fraiche
2 dl gräddfil
1 msk Aromat
svartpeppar, vitpeppar
2-3 dl riven, gärna lagrad, ost.
Pajdeg:
150 g smör
2 ½ dl vetemjöl + ½ dl fullkornsdinkel
3 msk kallt vatten.

Blanda till pajdegen, låt den vila kallt i en timme.

Riv morötterna fint, skiva lök och purjo tunt. Blanda med creme fraiche och gräddfil, pressad vitlök, kryddor och hälften av den rivna osten. Se till att massan är väl saftig, inte torr.

Kavla ut pajdegen, lägg den i formen och baka av, 200 grader i 10 min eller tills den är färdig. Lägg fyllningen i pajskalet, slå på resten av osten och baka i 175 grader ca 30-40 minuter eller tills fyllningen stannat och blivit ”mör”. Känn med gaffel, känns inte grönsakerna färdiga så täck med löst liggande folie.

Kan göras i mikro: skalet (i lämplig form) ca 5 minuter/500 w, hela pajen 10-12 minuter/500 watt.

Inga kommentarer: