onsdag 16 juni 2010

Sagt om Hejda dig, Lotta!

Läste detta nyligen:
Giggi vill gå på en konsert i studiesyfte, just för att se hur den här massuggestionen yttrar sig. Hon kan ju ha nytta av det när hon blir läkare (hennes drömyrke). Hela grejen känns väldigt långsökt och jag undrar om det lät vettigt ens på 60-talet, när boken skrevs. I och för sig, om man översätter popfans med t.ex. Fanpires ... Det förstår ju inte alla nutida tonåringar sig på.
Vad säger ni som var med på 60-talet? Var det obegripligt detta nya med popmusik och alla skrikande tonåringar?

Citatet kommer från Marikas bokdagbok. Hon har skrivit om fler Lotta-böcker så det finns säkert fler intressanta tankar att grubbla över.

Anna R

9 kommentarer:

Maggan W sa...

Jag minns att jag blev lite besviken på Lottas inställning till pop när jag läste boken en gång i världen. ( läste den 1969 när jag var 11 år). Det kändes som om min mamma gjorde de reflektioner som Giggi och Lotta gör då de samtalar om pophysteri. Förstå mig rätt här, jag älskar Lotta böckerna och jag älskar Ester men ibland låter hon Lotta se världen genom en medelålders kvinnas ögon. Jag menar att det är det som sker här. Jag vill dock påpeka att kapitlen om Pantrarna är hysteriskt roliga och att Hejda dig Lotta! är kanske den absolut roligast Lotta-boken!

Anna R sa...

Aha! Så Lotta var inte med i tiden i den boken?

Elvis var väl i ropet på 50-talet? Eller blandar jag ihop det? Popkulturen hade väl ändå funnits runt tio år 1965?

Ja det blir ju kul sen med Giggis ilska och Lottas sporrsträck över stolarna.

Anonym sa...

Jag tror att det var mycket lugnare på 50 talet då Elvis och Tommy steele härskade. Det hade ännu inte bildats någon speciell ungdomskultur. På 60-talet kom tonårs-kulturen och alla de svenska popgrupperna som tjejerna dyrkade. Pantrarna ska väl vara en sådan grupp. Jag älskar som sagt Lotta men jag vet att jag tyckte att Lotta inte var någon vanlig tonåring som mig och mina kompisar. Framförallt blev detta tydligt när hon och jag var lika gamla och så att säga levde i samma tid. Jag tror att det skulle varit lysande om Ester låtit henne böckerna utspelas i början på 60-talet allihop.

Maggan W sa...

Det är jag Maggan W som är anonym här ovan, tyckte jag skrev mitt namn så fint men...

Anne Marie sa...

I oktober 1963 kom Beatles till Karlstad. De spelade i aulan på den skolan som jag gick då. Jag var 14 år och bodde ute på landet. Nu minns jag inte ens om jag frågade mina föräldrar om jag fick gå på konserten, i varje fall var jag inte där! Men jag minns att en äldre kamrat sa att "man borde köpa en skiva med Beatles för de kommer att bli något stort". Ja, tänk så rätt hon hade och tänk vilket historiskt minne jag haft om jag varit där... Huruvida det var masshysteri eller inte minns jag ingentin av.

Karin E sa...

Inte konstigt men väldigt nytt var det med konserter med skrikande tjejjer. Jag var 14 år när Beatles slog igenom i Sverige och blev Beatlesfrälst med en gång. Jag kände några som var några år äldre och de reagerade precis som Lotta och Giggi - i början. Allt hände väldigt fort, killarna lät håret växa och slutade ha i brylcreme o likn som de haft tidigare ochpopen var här!

Anne Marie sa...

Jag trodde också att de långhåriga gossarna hörde 60-talet till. Men i Tur i oturen (sid 98) skriver Ester redan 1955: Flickorna var rufsigt kortklippta och pojkarna var långhåriga.

Marika sa...

Roligt att jag blev citerad här. :-)

Jag läste en annan bok nyligen (visserligen skriven i nutid, men jag tror att författaren har gjort ordentlig research), som utspelar sig i England på 50-talet och där blir huvudpersonen och hennes vänner helt hysteriska på en konsert med Johnnie Ray. Ca. 10 år innan "Hejda dej, Lotta!" utspelar sig. Men dels var Sverige säkert lite efter, dels tog det säkert ett tag innan det så att säga blev ett så etablerat fenomen att Ester Ringnér-Lundgren tog med det i en bok.

Men jag tycker ändå att Lottas och Giggis syn på saken inte är så ungdomlig. De är väl bara runt 14-15 år i den här boken?

Anna R sa...

Å, det är så roligt och intressant att läsa alla era kommentarer!