fredag 18 juni 2010

Finska läsupplevelser av Lotta-böckerna

Här kommer ett inlägg skrivet av en ny medlem - Sara från Finland. Nu har hon skrivit på svenska men på sin egen blogg, som ni hittar länk till längre ner skriver hon på finska. Titta gärna in där.
*

Det är tidigt på söndag morgon och solen skiner varmt. Jag tar en bok från min bokhylla och börjar läsa. Jag fördjupar mig i läsning och lever i en annan värld. Den här världen är varm, ljus, rolig, spännande, men också trygg. I den här världen bor min kära, mångåriga vän - Lotta.

I min barndom läste jag alla Lotta-böckerna som jag bara fick från biblioteket. Där var en bok som jag alltid beundrade. På bilden var en så vacker och så lycklig Lotta som log mot mig. Vilken härlig bröllopsklänning! Boken heter Lycka till, Lotta! Men jag kunde inte läsa den där boken. Jag kunde inte svenska - ännu.

Senare läste jag boken på finska. Kanske var jag redan vuxen. Mina andra lustiga barndomsminnen är när jag läste Lotta-böckerna med min faster. Jag kan fortfarande höra hennes enorma skrattsalvor och komma ihåg hur trevligt vi hade tillsammans. Nuförtiden äger och samlar jag Lotta-böckerna och läser dem, fortfarande. Jag älskar flickböcker. Jag har läst många flickböcker och många svenska flickbokserier. Jag har skrivit om dem på finska i min egen blogg Saran kirjat  (Saras böcker).

För inte så länge sedan läste jag en Lotta-bok på svenska, originalspråket, för första gången.. Boken var Det spökar, Lotta! och jag tyckte om den mycket. Ni minns säkert när Lotta vaknar i det danska slottet mitt i natten och förskräcktes av den där rustningen. Stackars Lockige Fridolf! Och stackars Lenni som Lotta också träffar under hennes resa. Lotta-böckerna har så komiska personer och roliga figurer och det bästa i dessa böcker är den briljanta situationshumorn!! Man blir på gott humör när man läser böckerna. Jag rekommenderar Lotta-böcker för alla, vilken ålder som helst - av hela mitt hjärta.

Sara

5 kommentarer:

Maggan W sa...

Jag tror vi alla instämmer i vad du skriver om Lottas värld:
" varm, ljus, rolig, spännande, men också trygg. I den här världen bor min kära, mångåriga vän - Lotta."
Jättebra sammanfattning om hur vi Lotta-vänner känner inför Lotta-böckerna!

Anna R sa...

Ja precis så är det!

Sara sa...

Tack för kommenterar! I går följade jag hela dagen ända till natten Kronprinsessa Victorias och Prins Daniels pröllopsfest. Vilket romantiskt och fantastiskt pröllop! Det är en stor kärlek!

Anne Marie sa...

Jag såg också bröllopet på TV. Underbart! Allt genomfört utan missöden. Inga strömmingar i kyrkans mittgång så vitt jag kunde se!
(Nästan varje gång som jag försöker skriva en kommentar så publiceras den inte, utan jag får försöka igen.)

Maggan W sa...

Utan tvekan skulle det varit en livad incident med strömmingar i mittgången, svenskt kungligt bröllop, med svensk strömming...
Men, har Daniel läst Lotta?
Han avslutade ju sitt tal till Victoria med att säga " Jag älskar dig så" och precis så sa ju Paul när han friade till Lotta ;-)