måndag 28 juni 2010

När upptäcker Paul att han är kär i Lotta?

Arma Lotta! kom ut 1968, sista året med ”gamla studentexamen” . Studentfirandet, som Ester beskriver det, är sig väldigt likt den tradition som vi har idag, men med en väsentlig skillnad, Paul åker direkt in i lumpen! Att tona håret var dock uppenbarligen en big deal 1968. När Lotta och Giggi börjar fundera på att bättra på sin hårfärg, tänker de noga igenom saken och konstaterar att de är ruskigt skötsamma. De har inte retat sina föräldrar med en massa dumma påhitt och just därför anser de sig kunna tona håret utan dåligt samvete. Nu blir ju inte resultatet direkt som de tänkt sig, men Giggi har en fantastiskt bra bortförklaring till deras nya hårfärger, ”luftföroreningar”. Tack Giggi, har själv använt denna förklaring vid en mindre lyckad toning!

När upptäcker Paul att han är kär i Lotta? Kan det vara i Arma Lotta! ? När Lotta,( med bultande hjärta), hänger studentbuketten om Pauls hals, böjer han sig ner och pussar henne på kinden! För min del tror jag, att den som blev mest förvånad över ”den lätta kyssen” på Lottas kind var Paul själv…

Den komiska höjdpunkten i Arma Lotta! är, i mitt tycke, episoden med den vanartiga papegojan! En fågelvän i staden, skänker skolan några burfåglar med syftet att de ska sprida trevnad i matbespisningen. Biologi-Firre gör reflektionen att det är en gåta hur fåglarna ska kunna göra sig hörda över eleverna. Här kan vi konstatera att man 1968 använde ordet matbespisning, vilket man knappast gör idag. Däremot är det ingen skillnad på det ljud som eleverna frambringar!

Lotta och Giggi skickas till fågelaffären för att hämta fåglarna, fyra undulater samt en papegoja. Papegojan visar sig ha ett mycket utvecklat ordförråd då det gäller okvädningsord och hesa skratt…. Hon är utomordentligt oförskämd mot alla de möter, men Ibland är hon dock ganska träffsäker i sina yttranden. Som när Biologi-Firre menar att Lotta tagit fel fågelbur.
– Hut! säger gojan då, och Lotta börja så smått känna sympati för sin grälsjuka papegoja.

Kommer ni ihåg hur äventyret slutar? Jo, farbror Urban dyker upp, papegojan kallar honom för ”gubbtjyv”, och farbror Urban får ett uppslag till en ny bok!

Margaretha Weimar

Inga kommentarer: