onsdag 27 januari 2010

Geten Alexander av Beril Björk


Geten Alexander skrevs under pseudonymen Beril Björk av Ester Ringnér-Lundgren. Boken kom ut 1958 på B.Wahlströms Bokförlag. 1960 kom ytterligare en bok om Alexander med titeln Geten Alexander och Lura.

Geten Alexander är på dåligt humör och känner sig ensam. Han börjar så språka med en katt som också är på dåligt humör. Katten känner sig ful och gillar inte sitt namn Nasse. Den förnuftiga geten säger att katten kan byta namn och Fabian blir det nya namnet. Ytterligare en figur sluter sig till sällskapet och det är en liten trollpojke. Han är ledsen eftersom han kallas för Knubbis. Egentligen heter trollet Agapetus.

"– Det var märkvärdigt, sa Fabian. Jag kände en gång en tupp, som hette Agapetus. En väldigt trevlig tupp, djärv och skojfrisk."

Hela gänget får följa med hem till Agapetus och när trollfar läser tidningen får de veta att Fabians bror blivit kidnappad. De tre bestämmer sig för att vandra från Småland till Värmland för att leta rätt på den kidnappade katten Ferdinand. Det blir en händelsefylld resa för de tre och en omvälvande upplevelse för Fabian.

Geten Alexander är också utgiven i Tyskland. 1965 gavs boken ut av Kleins Druck- und Verlagsanstalt GmbH. Titeln blev Alexander, der Ziegenbock. Detta och mycket annat kan du läsa i Bibliografi 2008.

Har du läst denna bok?

Inga kommentarer: