måndag 25 januari 2010

Namn - Paul


Grattis på namnsdagen Paul!

Paul kommer från Paulus och betyder 'liten'.

Efternamn: Det finns 195 personer som har efternamnet Paul.
Förnamn: Det finns 10 kvinnor som har förnamnet Paul. Av dessa har ingen namnet Paul som tilltalsnamn. Det finns 18.642 män som har förnamnet Paul. Av dessa har 6.630 namnet Paul som tilltalsnamn.

Hur ska man uttala Pauls namn? Ja den frågan har dykt upp ibland på träffar som Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren har. Enligt källor så uttalade ERL namnet p a u l. Men många av oss som läste/läser Lotta uttalar namnet Pål, som Paul McCartney uttalar sitt namn. Det verkar skilja sig beroende på var i från landet man kommer och om man har känt någon med namnet eller vilka kända personer som burit namnet när man växt upp. Tack och lov att det är en fiktiv person. Lottas käresta Paul alltså. Han kan inte bli upprörd över hur vi tänker oss uttalet av hans namn eller hur vi säger det när vi berättar om honom.

I Liselott, Lottas dotter kallas Paul för Palle. Palle har en osäker bakgrund och terorierna talar om att det kan vara från ordet pall, påle eller av Pall en medeltida kortform av Paulus.

Var kommer uppgifterna i från?
Siffrorna kommer från SCB och gäller personer som var folkbokförda i Sverige den 31 december 2008. Uppgifterna om namnens bakgrund kommer från Vad skall barnet heta av Odhner. Böckerna om Lotta skrevs av Ester Ringnér-Lundgren under pseudonymen Merri Vik. Bilden kommer från http://www.fotoakuten.se/ där det finns fria och gratis bilder.

Anna R

3 kommentarer:

Lena F sa...

Palle känns helt naturligt som smeknamn på Paul, åtminstone här i Skåne där ingen som heter Paul skulle tilltalas som Pål om det inte särskilt sagts till om det.
Men sedan kändes förstås både Palle och Mammilotta lite konstigt för mig. Möjligen för att jag inte läste boken om Liselott förrän vid årsträffen i Norrköping. Då hade Maija med sig den så att jag fick läsa den på lördagskvällen, tack Maija!

Anne Marie sa...

Enligt ratsit.se heter 215 personer (äldre än 15 år) Paul i efternamn idag.
16568 heter Paul i förnamn.

Anna R sa...

Coolt! Vilken ökning av efternamn!