fredag 29 januari 2010

Värmande vinterdryck - varm choklad

Lotta, och Giggi också för all del, dricker en del varm choklad genom böckerna. Jag minns att jag funderade lite på det där med att göra choklad på vatten som Lotta gjorde en gång. Hon rörde ihop kakao och socker med grädde för att få det så där extra skummigt när hon hällde över det varma vattnet. Så här gör jag:

Varm choklad
Det är varmt, sött och gott. Varm choklad är lätt att göra utan färdigt chokladdryckspulver. Grunden är att ta dubbelt så mycket strösocker som kakao. När du gjort din choklad kan du toppa med en klick vispad grädde. På grädden kan du strö kanel eller kardemumma eller något annat du gillar. Lakritsströssel kanske?
Detta behöver du för en kopp choklad
♥ 2-3 tsk kakao
♥ 4 tsk strösocker
♥ Liten skvätt vatten
♥ En mugg mjölk

Mät upp en mugg mjölk och häll i en kastrull. Sätt mjölken på värmning.
Mät upp kakao och strösocker och häll i muggen. Blanda ihop med en skvätt vatten.
När mjölken börjar ryka är den lagom varm att hälla över din kakaoblandning. Rör om med en sked och njut.

Idag finns det små mjölkpaket om du inte använder mjölk dagligdags. På bilden ser du en mugg choklad med grädde och lakritsströssel och en mugg med choklad och grädde. Det var faktiskt gott med lakritsströssel, blev en liten smak av glass.
Anna Ridell

Det går att klicka på bilden för att se den lite större.

6 kommentarer:

AnneMarie sa...

Det skall jag tala om för er Lotta-vänner att (som jag säger) mjölkkakao det dricker jag varje morgon och äter två ostsmörgåsar därtill. På 50-talet gjorde man drycken på vatten och grädde. Med stigande välstånd eller nyttighetsinformationen (?) blev det senare mjölk som blev dryckens bas. Nu för tiden kallar man det för o´boy. Men dessa söta pulver har jag slutat med och använder kakaopulver och strösocker som man gjorde förr. Fast inte dubbelt så mycket socker som kakao! Vissa personer kallar denna varma dryck för mjölkchoklad. Ett ord som jag finner missvisande då det är en godisbit!

em sa...

Jag håller mig nog till Lottas metod - om jag blir tvungen att dricka denna dryck.
Men man har nog använts sig av mjölkmetoden parallellt med "vattenchokladen". Jag bodde några veckor hos en äldre dam (årsbarn med Ester) när jag var åtta år, hon envisades med att ge mig "mjölkchoklad" - mest mjölk och nästan ingen choklad - varje morgon. För det mesta lyckades jag hälla ut den genom fönstret.
Margaretha

Anna R sa...

Kul att det finns så många olika variationer! Jag brukar ta lite mer kakao för jag gillar när det blir stark kakaosmak. Dessutom var jag tvungen att prova att göra smeten med grädde och hälla över vatten. Jag gillade inte det. Det kändes som att grädden och vattnet inte blandade sig. Smaken blev vattnig och så blev det som en gräddig hinna i munnen.

Karin E sa...

Varm choklad, sa vi i min familj på 50-talet när vi drack kakao och socker som blandades ut med lite mjölk först och sedan mer nästan kokande mjölk. Det andra kallade vi för vattenchoklad.
Någon gång på 60-talet tror jag kom O boy och då gick vi över till det ( eller till kaffe)

Anne Marie sa...

Tänk vilken reaktion vissa blogginlägg får. Skriver Anna R om sparkfärd eller kakaodrycker kommer kommentarerna. Medan de flesta ämnena inte verkar att beröra alls. Jag läser med förtjusning allt som kommer fram i bloggen, även om jag inte påpekar det vid varje tillfälle.

Björn Rut sa...

Jag också!