onsdag 27 april 2016

Repost: Maj slår upp dörren till sommarens hus...

Ovanstående strof inleder en gammal vårvisa enligt Lotta. Någon som känner till denna visa? Jag tror aldrig jag har hört den. Men jag måste citera Lotta:
    Jag har alltid älskat de orden. De känns som en befrielse från så mycket. Det är inte bara
   dörren till sommarens hus som slås upp, det är många andra dörrar också. Till andra män-
   niskor, till naturen, till friare och lättare klädsel, till förväntan och glad planering. Sist men
   inte minst – den slår upp skolans dörr. (Toppen Lotta s.145)
Kan det uttryckas bättre än så här? Vill man ha valborgs- och majstämning så är Toppen Lotta en perfekt bok. Ändå tillbringas själva valborgsmässoaftonen hemma hos Lotta på tu man hand med bästa väninnan Giggi. Så trivsamt de verkar ha vid sitt gröna ljus, drickandes äggtoddy och lyssnandes till radio från Uppsala! Vad gör det att bägge två är lite besvikna på kärleken just nu? De har varandra. Snart ska de ta studenten och livet därute väntar, Tillsammans ska de göra sin efterlängtade Englandsresa.
Toppen Lotta innehåller också skolans vårkonsert. I samband med att tjejerna besöker den, får vi även glimtar från Gerhards och Lisas ungdomsår. Lotta inser, att hon fått sitt vemod och sin längtan från mamman. Den lite torre pappa Gerhard överraskar med att berätta om sitt och Lisas första möte. Han säger, att Lottas klädsel påminner om hur Lisa såg ut den gången. Men det fattas något! Lisas pärlhalsband som Lotta får låna. Egentligen borde det träs om, men Lotta chansar optimist som hon är. Ni vet hur historien slutar? Efter att ha lyssnat till Ack,  ja våren i ungdomsåren, I skogens djupa pelarsal, Anchors away, Griegs Till våren, samt Fruhlingsrauschen kommer (lite otippat) Chopins Regndroppspreludiet. Lotta ifrågasätter om detta stycke passar in en kväll som den här. Men OK, ett stilla vårregn kan det ju handla om. Nu blir det snarare en hagelskur. Lottas halsband går sönder och pärlornas fall mot golvet får ackompanjera pianotonerna.
Lockige Fridolf ,som sitter i närheten, ser detta som det ultimata avslutet på Lottas skoltid. Han säger att det kommer att bli tomt efter henne.

/Eva    

5 kommentarer:

Anne Marie sa...

Undrar om citatet är Esters eget? Provade att googla på texten utan resultat.
Men en fin strof är det. Underbart att ha sommaren framför dig!

Rut sa...

Kortar man ner söksträngen till "Maj slår upp dörren" så går det att få en träff:
http://katalog.visarkiv.se/lib/views/visolat/ShowRecord.aspx?id=1016228
Inledningsrad till en av texterna i "Sju blomvisor för ungdom" av Sigurd Dahllöf / Körling.

Annica sa...

I början av Lycka till Lotta beskriver Ester hur Lotta och Giggi firar valborg i Uppsala tillsammans med Paul och Tobbe. Giggi och Tobbe är väl då förlovade? En underbar valborg blir det berättar romantiska Lotta. Läste nyligen om boken då jag behövde läsa en glad bok. Får en tår i ögat varje gång gång jag läser boken och om hur Lotta och Paul gifter sej. Är inte bara Lotta och Ester som är romantiska och sentimentala.
Älskar att det finns en Lottabok för varje tillfälle. En riktigt skön valborg till alla Lottaälskae!

Pea sa...

Härlig text, härlig bok, härlig vårdag idag. Ha en fin maj allihop!

Sophie sa...

Ta reda på hur du spelar på nätcasinon utan registrering, om det rekommenderas eller inte, och inte minst varför en registrering krävs!