söndag 15 november 2015

Sjuk - förkyld - halsfluss - hosta - feber...

Ibland blir ju Lotta (och Giggi) sjuka, och eftersom jag numera inte kan göra någonting utan  att tänka det har minsann hänt i en Lottabok så kan  jag följaktligen inte vara förkyld utan att tänka på Lotta!

Giggi blir ju förkyld ibland, särskilt i början av bokserien, där hon också får tandvärk och är tvungen att stanna hemma från skolan. Kanske en berättarteknisk fint för att Lotta ska uppleva äventyr ensam utan sin ständiga vapendragare, kanske inte. Ibland är det bra att göra saker själv!

Brutna ben, blindtarmsinflammationer m.m. ger en strid ström av förvecklingar med det det är främst två förkylningstillfällen som jag tänker på här, nämligen Giggis förkylning i Lotta går till sjöss och Lottas halsfluss, som inte var en halsfluss, i Fyndigt Lotta.
Lotta går till sjöss

Jullovet är precis slut och Lotta ska slänga gamla utrensade saker och ting, slår in det i en tidning men behöver snören för att paketet ska hålla ihop. Hon hittar två men det ena är tjockt och det andra är tunt så hon kan inte knyta ihop dem. Knatt visar vad han har lärt sig på en navigationskurs, man slår en skotstek, en knop man ska använda när man har olika storlek på tamparna!
Lotta blir jätteimponerad av hans kunskaper och bestämmer sig genast för att den kursen ska hon och Giggi också gå på.
Hon ringer genast till Giggi som är snorig, har ont i halsen, har feber och sover. Och blir inte så glad vare sig över att Lotta ringer (det är fjärde gången), hon ser inte meningen med en navigationskurs och slutligen är hon inte så glad över att Lotta bara bestämmer...
Jag förstår precis hur Giggi känner sig, när huvudet är fullt av bomull, man snyter och snyter, och febern gör att man bara vill sova!
Nå de går kursen och i och med den så råkar de ut för en massa äventyr och har en massa roligt. Men det är ju en annan historia.

Fyndigt Lotta

Lotta och Giggi har hunnit ta studenten och äntligen gett sig av på sin efterlängtade resa till London. När de kommer tillbaka är Lotta bjuden till Paul hemma hos hans föräldrar. Hon åker dit, som vanligt är Pauls pappa rätt sträng och kärv medan mamman är lite mjukare. Lotta får rätt snabbt ont i halsen, feber och blir yr i huvudet. Alltsammans gör att hon får gå och lägga sig i sängen och Pauls mamma får springa med brickor!
Lotta tycker det är hemskt pinsamt att ligga nerbäddad och vara sjuk hos någon annan så hon smiter ut när ingen ser henne och åker hem.
Jag kan förstå henne, det är på något sätt skönare att vara sjuk hemma där man  blir ompysslad på gammalt vanligt sätt.
Det jag känner igen i den här boken är inte hemrymningen utan, feber, yrsel, ont i halsen när sängen gungar lite rogivande under en, och man inte orkar annat än att ligga och bli frisk.
Nå, när hon är frisk åker hon ut till Paul igen och sen är det dags för sommarjobb på Kajsas tidning. Men det är också en annan historia.

/Johanna (som är alldeles frisk nu...)

4 kommentarer:

Maggan W sa...

Älskar när hon ringer Giggi och säger att de ska börja på navigationskurs! Det är också väldigt roligt när de går upp till farbror Fredrik för att få bidrag till seglarläger och han tror att de vill ha en båt:-)

Mona JS sa...

Allvarligt talat - tror verkligen någon att farbror Fredrik hade köpt en båt till dem om de hade velat ha det??

Men jag håller med Maggan, samtalet till Giggi är underbart kul och även när de bestämmer sig för vad de skall säga till farbror Fredrik. Härligt!!

KarinE sa...

En till förkylning/ont i halsen är i" Helt otroligt, Lotta" när L o P ska semestra i bil och Lotta blir sjuk och liggande i stugan i Rönnvik i stället. Alltid tyckt det är mycket underligt att L ska ha munskydd för att inte smitta P, hennes man!

Johanna sa...

Tror oxå Lotta hade fått en båt om hon hade velat...
/Johanna