torsdag 5 november 2015

EN LÖMSK INDIAN OCH KALVSYLTA

En Lotta-episod jag gillar är när Lotta efter tre timmar bara åstadkommit en flagga. På teckningslektionen alltså. Rit-Valle såg inte vad det var, och på grund av flagg-teckningens bristande kvalitet gav han henne en straff-uppgift.
”- Till måndag ska du ha fem teckningar klara. Du får rita vad du vill, men det ska vara välgjort och med någon mening i. Du ska lämna dem till mig personligen. Och sätt inte din familj i arbete. Det är du som ska göra dem.”Fem stycken! För en konstnär kan ju en enda bild ta lång tid (tänk bara på Pilos bild av Gustav III:s kröning, den arbetade Pilo på i nio år och blev inte ens klar – tänk om han skullefått uppgift att göra fem!). Men vad ritade Lotta då?
Ni kan ju leta fram det själva i ”Lotta är sig lik”, men en av de fem var ju ett självporträtt: ”Ett skevt ansikte med svullna kinder som av tandvärk, rakt hår, rak lugg och mörka, dystra ögon, som tydde på en missförstådd och förtrampad själ.”
Det roliga är när Knatt ser bilden och berömmer henne för den fina INDIANEN!
Och när Rit-Valle ser Lotta-självporträttet säger han: ”Indianen ser lömsk ut.” Åter hemma säger Knatt att indianen faktiskt var en ruffig typ!
Men de andra bilderna, var ju mer i Rit-Valles smak!

I första Kaja-boken förekommer en tavla en teckningslärare nog inte skulle vara nöjd med, en tavla som ”konstnären” Pedro gjort. Tavlan ”Höst” tycker Kaja ser ut som ”spridda skivor kalvsylta”. Kaja får ju detta verk i slutet på boken. Men då vet hon ju vem Pedro är, och hon uppskattar tavlan fast den är faslig att se på.
Det här tycker jag är väldigt kul, beskrivningar av tafatt konst (”Spridda skivor kalvsylta” är väldigt kreativt!). Sånt kan man ju känna igen sig i också, i alla fall när man var mindre och hade ritat något som man tyckte var supertydligt – och så såg andra inte var det var, kanske misstolkade det som en lömsk indian.

---------------------------------------------------------

Ett inlägg av Pontus som är rätt ny som medlem.

Välkommen till Estersällskapet och till bloggen!
/Johanna

Om du har funderar på att skriva ett inlägg, tveka inte utan maila: esterwebb10@gmail.com så lägger vi ut det!

1 kommentar:

Maggan W sa...

Har haft en hel del nytta Knatts råd att teckningslärare gillar grafiska mönster, tack Knatt och Ester :-)