lördag 15 november 2014

Vita tapeter med blekskära rosor v/s uppstoppad anaconda i klädskåpet –kulturmöten anno 1961.
Vilken skiva Lotta har tidigare detta år diskuterats i facebook gruppen Estrar. Eftersom alla ERL-vänner inte har tillgång till detta forum, tar jag  upp boken även här. Storyn består av att Lotta och Giggi under en vinterpromenad i trakterna av Hilllerbo (som ligger en kort tågresa från hemorten) går vilse i snöyra. Så småningom hamnar de på Hillerbo gård hos den jämnåriga Anja, som tillfälligt bor med sin faster Linn samt hushållerskan Hilma. Anjas föräldrar, forskningsresanden Gregor Arki med hustru, befinner sig i Sydamerika.  Även Linn är forskningsresande och medverkade helt nyligen i ett radioprogram som Lotta råkat höra. Lotta stängde dock av radion när Linn började prata om ormar.  Tänk om hon kunnat ana att hon inom kort skulle befinna sig i detta hus som bland mycket annat hyser ett boaormskinn lindat runt trappans ledstång, en uppstoppad padda som glor med gula ögon samt ett blodtörstigt tigerhuvud upphängt på väggen(!). Linn är snäll som erbjuder Lotta och Giggi logi över natten.  Men- lyckan varar inte länge!  Dörren till ett skåp glider upp. Den uppstoppade anaconda som nu visar sig frammanar Lottas skrik. Linn och Hilma uppenbarar sig strax med batong(!) respekive kvast, i tron att det är inbrottstjuvar i farten.  Flickorna tar sin tillflykt till l Anjas rum som mer är i Lottas smak med rosiga tapeter och en nallebjörn sittandes på en blå dalakista. 

Boken innehåller passager som inte skulle hålla för en utgivning i dag. När fastern hittar flickorna i i Anjas rum, drar hon sig till minnes en episod när infödda bärare drog sig undan en expedition för att träffa släkt och vänner.  Hon har en stol som tillhört en negerkung och en trumma som hon bankar på för att demonstrera det suggestiva ljud som infödingarna använder för att kalla på varandra. Stolt förevisar hon en krokodilmamma med sju ungar som Anjas pappa har skjutit.

Lotta och Giggi får senare en inbjudan att besöka Anja och Linn under hela vinterlovet. Den biologiintresserade klasskamraten Leif dyker en dag upp förklädd till vetenskapsman i rött skägg. Såväl Leif som Lottas bror Knatt och klasskompisen Jonas blir så småningom inbjudna till Anjas födelsedagsfest, liksom Anjas vänner syskonparet Olle och Kerstin. När födelsedagen nalkas, slumpar det sig så att Linn måste åka till Uppsala några dagar och hålla ett föredrag.  Kvar på Hillerbo finns Hilma och gårdskarlen Andersson. I facebookgruppen Estrar påtalades det hur kuvad Hilma måste vara då hon ber de tre tonårstjejerna om lov att åka och hälsa på en moster som fyller år. Hon kommer trots allt i väg (men innan födelsedagen är hon tillbaka). Då har flickorna och Andersson hunnit med att gömma undan de flesta djur, samt förse tigerhuvudet med hatt och puman med sjalett. Festen börjar bra med Hilmas goda mat och charlestondans till trattgrammofon, men spårar ur helt då Knatt under dansen med Kerstin tappar balansen och faller över en mattrulle. Mattrullen sätts i rörelse och skjuter fram den stora krokodilmamman som gömts bakom en soffa. Krokodilen med sitt uppspärrade gap styr rakt mot den gallskrikande Kerstin.

Plötsligt är hallen full av folk.  Anjas föräldrar har kommit hem tidigare än beräknat. Två pressfotografer finns också där. Dessa har följt efter ”den store vite hövdingen” Gregor Arki och hans fru från flygplatsen för att få bilder i deras hemmiljö. Lyckan är stor då den ene fotografen lyckas plåta den hattprydda tigern. I nästa stund är det Gregor som triumferar, då han med sin egen kamera fångar ögonblicket då fotografen hoppar högt av förfäran över pantern, replikerandes ”Ni skulle klara er dåligt i en djungel, unge man” ( s.104). Fotografen går med på att kvitta bilderna mot varandra. Födelsedagen kunde inte slutat bättre för Anja: Föräldrarna är nu hemma och det beslutas att vissa av djuren ska skänkas till muséum och skolor. Resten ska Gregor placera i sin magasinsbyggnad.
Text: Eva Nyström

Inga kommentarer: