lördag 8 november 2014

”Ett skärande ackord i natten”, en kuslig titel på en deckare av farbror Urban.

Lotta som säger sig ha en gräslig fantasi, träffar en mörk kväll farbror Urban som står och stirrar upp mot ett mörkt fönster.

Urban berättar hur han tänker sig en scen i boken han håller på att skriva, det ska vara en alldeles tyst och stilla natt vars stillhet kommer att avbrytas av ett skärande ljud från en fiol.
På natten drömmer Lotta mardrömmar. Hon är förföljd och blir tvungen att försvara sig genom att drämma till sin förföljare.

Dessvärre så är det inte bara i drömmen som hon klipper till utan även i verkligheten, med som följd att hennes gitarr brakar i golvet och hela familjen Månsson väcks av ett sjusjungande ackord. 
Lotta trycker sig mot väggen och gallskriker, och hela familjen strömmar yrvakna till döttrarna Månssons rum.

Lotta är tvungen att förklara och säger matt att hon drömde så hemskt eftersom hon träffat farbror Urban kvällen innan.
Då flikar Knatt i en i mitt tycke lysande kommentar:
 
” – Ja, men så ruskig ser ju inte gubben ut, att du behöver drömma mardrömmar om honom.”
Lotta ger Knatt en förintande blick efter som hon inte tycker om att man skojar om en ”gullegubbe” som farbror Urban.  Kapitlet är väldigt roligt skrivet med torra kommentarer av pappa Gerhard, som efter ett chockartat uppvaknade inte kan se humorn i den uppkomna situationen utan surt menar att det inte behöver vara något mystiskt alls med ett skärande ackord mitt i natten, det är ju bara någon som övar på sin fiol och råkar spela falskt!
Om du vill läsa så heter kapitel nr 12 i ” Vilken vals, Lotta!” just ” Ett skärande ackord i natten”.
Text: Maggan Weimar
 
 

1 kommentar:

Anonym sa...

I just det kapitlets början rabblar Lotta upp alla saker hon är rädd för: ... och törs inte på villkors vis gå upp på vinden ensam på kvällen.
Hon blev väl avskräckt när hon förberedde en sparkutflykt i Ja,se Lotta! och ensam går upp på vinden och "spökar". Också det ett kul avsnitt.