lördag 1 november 2014

Lotta dimper ner hos en främmande familj.


 

I Fyndigt Lotta är Lotta bjuden till Paul och hans föräldrar på deras sommarställe ”Udden” över midsommar. Det är inte enbart positivt. Lotta känner sig inte riktigt bekväm tillsammans med Pauls kärve pappa. Men snart visar det sig att Lottas charm kommer att få honom att tina upp. Hur som helst – jag tycker inte det verkar som om Lotta är riktigt hemmastadd där. Hon kallar det för att dimpa ner hos en främmande familj. Ändå borde hon väl ha träffat Pauls mamma och pappa en hel del.

 Fast när jag tänker efter så nämns det aldrig att Lotta åker och hälsar på Paul, varken i föräldrahemmet eller i Stockholm där han studerar. Pauls privata liv är höljt i dunkel. Att Ester byter namn på hans mamma (från Alice till Maud) kan jag acceptera. Värre är det med hans syskon. Dessa nämns inte ens vid namn och förekommer aldrig i handlingen. De är inte med varken när Paul tar studenten eller när Lotta och Paul gifter sig. Han måste trots allt ha åtminstone en bror och en syster. I Ja se Lotta säger Paul att farmor Bernhardina brukade leka indianer och vita med honom och brodern när de var små. Hon lärde dem även att spela hartsfiol. I Håll masken Lotta sitter Lotta –utklädd till ”Herr Villengren – på Strömserveringen. Givetvis kommer Paul och Viveka och sätter sig vid ett annat bord. Dold bakom en tidning lyssnar Lotta på deras konversation. Paul säger bland annat att han ska åka och hälsa på sin gifta syster som bor strax utanför Lottas stad.

 
Möjligen är det systern som står för barnbarnet som Alice/Maud vaktar i Toppen Lotta. Fast detta barnbarn tycks bo i Pauls hemstad. Antingen har systern flyttat, eller också är det Pauls brorsbarn det är frågan om. Lotta har läst i tidningen att Paul fallit och skadat sig i trappan på fabriken där han gjort studiebesök. Förfärad ringer hon upp hans föräldrar. Det är pappa Hans som svarar. Lyckligtvis är det ingen fara med Paul. Mamman har varit i Stockholm och besökt honom på Karolinska, men blivit tvungen att åka hem till barnbarnet.

För övrigt - är det inte litet konstigt att denna notis står i Lottas lokala tidning, även om fabrikens lömska trappa varit omdiskuterad?

 Text: Eva Nyström

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett bra exempel på författares frihet och fantasi att skapa världen som det passar för tillfället.

Åsa sa...

Det där har jag också funderat mycket över - man vet nästan ingenting.. Vi kanske ska skriva en ny serie, baserad på alla Lotta-böcker men ur Paul's perspektiv, det vore rätt kul tror jag! :-P

Anne marie sa...

Vilken häftig idé! Var han busig och lekfull någon gång? Eller bara välpressad - vem tvättade och strök åt honom förresten? Mamman?
Lotta håller ju ofta på med persedelvård.