söndag 22 juni 2014

Lottas midsommar hos Paul på "Udden"!

I " Fyndigt, Lotta!" från 1974 ska Lotta tillbringa två veckor hos Pauls och hans föräldrar på deras sommarställe som kallas "Udden".

Det börjar inte alls som Lotta tänkt sig, hon får halsfluss och smittar ner Paul. Ett annat bekymmer är att hon känner att Pauls pappa som hon kallar "farbror Sven" inte är överdrivet förtjust i Lottas typ av person, den "spontana och slarviga".

På midsommarafton får hon dock möjlighet att dansa hambo med farbror Sven och eftersom hon är fena på hambo reviderar han sin uppfattning om henne. I alla fall för några timmar, på midsommarnatten när Lotta är ute och plockar sju midsommarblomster råkar hon bli slickad på benet av en liten kalv...

Det tjut hon upphäver väcker i princip hela bygden och farbror Sven ger väl upp hoppet om att hans sons stora kärlek ska bli en i hans ögon förståndig flicka.

Läs, njut och fundera sedan på om det inte är en profeministisk text som Ester producerat här?

Text: Maggan Weimar

3 kommentarer:

Anne Marie sa...

Profeminist! Jag får lära mig så många nya ord som jag aldrig hört tidigare. Det är inte första gången som jag utvidgar mitt ordförråd med hjälp av Ester.

Att kalvar kan vara mycket närgångna och sociala fick jag erfara här om dagen när vandringsleden korsade beteshagen. 23 kvigor följde efter oss och var mycket kärvänliga. Tror ni att Lotta hade skrikit i högan sky om en större kviga börjat tugga på hennes hår?

Maggan W sa...

Jag tror att Lotta skulle illvrålat :-)

Anonym sa...

I slutet av Lotta går till sjöss finns det en festlig beskrivning av hur Lotta som lådbrevbärare, möter en ko och hamnar mitt i ett födelsedagskalas.