fredag 31 januari 2014

Varför detta tjat om tuggummi?


 Akta hjärtat Ann-Sofi (skriven under pseudonymen Kaj Ringnér)handlar om en flicka som tillbringar en sommar på ett gods i Södermanland där hon pluggar extra med den några år yngre Jonna.
Just ålderskillnaden är ett centralt tema i denna bok. I tonåren kan ett år eller två upplevas som tio år för en vuxen.  Ann-Sofi är sjutton och ett halvt, den undersköna men buttra Jonna är snart sexton. Den snygge falskingen Håkan som gästar Jonnas hem är hela tjugoett.
 En fjärde person som är viktig för berättelsen är den fjortonåriga Maggan. Det är i skildringen av henne genom Ann-Sofis ögon som man inser hur gammal Ann-Sofi känner sig i förhållande till de andra tjejerna. Då bokens berättarjag sitter på tåget på väg till detta feriearbete (som hon mer eller mindre blivit övertalad att ta) skriver hon brev till bästa väninnan Marianne. Bl.a sätter hon ord på sin oro över:
 ”hurdan jäntan är. Det kan vara en, som ser ut som flickan i kupén intill. Det är en liten tuff tonåring med grönfrostade ögonlock, rufsigt rött hår och fel läppstift. Hela tiden tuggummituggande!”  (Akta hjärtat Ann-Sofi s. 40).
 Ann-Sofi retar sig på att Maggan (som flickan visar sig heta) tycks ha spanat in henne. Då hon så småningom söker kontakt poängterar Ann-Sofi att hon ”vältrar över tuggummit till andra sidan av munnen” (s. 41).  De blir snabbt vänner trots alla år som skiljer dem åt. Lite längre tid tar det för Ann-Sofi och Jonna att finna varandra, men när de väl gör det konstaterar Ann-Sofi att ”Det må vara att Jonna och Maggan var yngre - men o, så rara och renhåriga” (S. 132).

Varje gång Maggan nämns lyfter Ann-Sofi (eller egentligen författarinnan själv) fram samma sak:
”Hon sitter och idisslar ett tuggummi och ser lika slö ut som en ko. Men verkar hur klyftig som helst ögonblicket efteråt. Hon måste vara duktig förresten, hon hade ju fått premium.”(s.50)
 Boken skrevs 1962. Var tuggummituggande verkligen den värsta last en tonåring då kunde ägna sig åt? Paradoxalt nog framställs cigarettrökning nästan lite coolt och vuxet i Skriv upp det Lotta som kom vid ungefär samma tid.
Jag har skrivit om detta i blogginlägget Från statusmarkör till dålig vana . Även Lottas  ytliga och en aning lättsinniga klasskamrat  Maj-Britt förses med tuggummi i munnen (Hejda dej Lotta  48).  Lotta, men kanske framför allt Giggi, äter å andra sidan mycket godis. Skulle tuggummi vara så mycket värre? På senare år har sockerfritt tuggummi tvärtom ansetts vara nyttigt för tänderna.
Text: Eva Nyström

8 kommentarer:

em sa...

Man kan tugga på många sätt. Jag är lika irriterad som Ester, på folk som tuggar med öppen mun - för att inte tala om den syntetiska stanken, som står som en sky kring många tuggare.
Och jag är så mossig att jag inte gillar när servicepersonal tuggar på arbetstid.

em sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det ser inte vackert ut när någon tuggar tuggummi. Ishockeyns ledare verkar vara de som tuggar mest energiskt.
På 1960-talet fanns det jättestora rosa bubbelgum. De tog verkligen plats i munnen och gick att blåsa jättestora bubblor med, som ofta sprack och kletade sig fast i hela ansiktet. Extra besvärligt att få loss ur luggen.
Men håller barn och tonåringar på med sådant nu för tiden, undrar en mossig pensionär.

Annica sa...

Ännu en av mina Esterfavoriter som jag hittat på loppis.
Jättebra person beskrivningar. Känns som jag känner Ann-Sofie,Maggan och falske Håkan personligen. Läs den om ni råkar stöta på denna bok.

Eva N-m sa...

roligt att både Håkan och Viveka finns med.
ester hade sina favoritnamn. Och Ann_sofie /Marie-sofie.

Anne Marie sa...

Det mest vanliga namnet är väl ändå Tobbe. Se den krönika som finns på hemsidan.

Eva N-m sa...

Ann-Sofies pappa heter också Torben precis som Giggis man.

Lena F sa...

Trodde att jag kunde Skriv upp det, Lotta utantill? Minns inget om cigarettrökning?