söndag 9 juni 2013

Modet föreskrev vilken kjollängd som skulle gälla!

 
I " Se dig för, Lotta" som utspelas under sommarlovets sista vecka läser Lotta, en i hennes tycke, mycket intressant artikel om den kommande höstens kjollängd.

Hon tycker det är bra att i god tid få veta om hon måste fålla upp eller ner kjolarna! Eftersom hon inte gillar att " sy och sömma" så hoppas hos att kjollängderna ska vara oförändrade.

Eftersom inte jag heller gillar att " sy och sömma" är jag väldigt glad att modet inte diktera kjollängder längre. Kanske det här eländet med att fålla upp och ner bidrog till att vi nästan helt gått över till att klä oss i jeans?
 

Text: Maggan Weimar8 kommentarer:

Anonym sa...

Min mamma var så sträng att det inte var aktuellt för mig att sy några kortkorta kjolar. Men jag ser fortfarande framför mig hur min kompis gör sig i ordning för att gå på dans, i en kjol som går jämns med underbyxorna. Inte helt olikt hur dagens ungdom klär sig!

Eva N-m sa...

idag är väl alla kjollängder tänkbara. Modeskribenterna försöker envist pusha för den tidigare så omöjliga "under-knäet"längden. personligen har jag svårt att ta till mig den. Antingen vill jag ha kjolen/klänningen tillräckligt lång för att kunna bära knästrumpor (men inte längre än att jag kan cykla i den)eller också strax ovanför knäet. Kortare än så vill jag inte heller ha. då blir den väldigt kort när jag sitter.

Anne Marie sa...

När man kollar hur Heidi målat bokomslagen så följer de oftast bokens handling bra.
Några undantag finns. Se dig för Lotta! är ett av dem. Bilden borde ha visat hur hon kastade ut kaffesumpen genom fönstret.
Festligt Lotta! är ett annat orealistiskt omslag. Visserligen slängde hon ned en träsko så systrarna vaknade, men det är omöjligt att Giggi skulle kunna titta in genom fönstret. Lotta bodde ju på sjunde våningen!

eva sa...

jag tror att Heidi ville fånga det viktigaste i böckernas innehåll. Om Lotta och Giggi skulle träffas ha det högre prioritet att få med Giggi på omslaget snarare än att avbilda exakt vad det står i texten. Bilden måste sälja.

Anonym sa...

Begreppet "persedelvård" som Lotta kallade det när hon lagade gamla kläder, la upp fållar etc, borde man kunde återinföra, nu när det är så inne med hållbart mode? Det är iallafall ett begrepp som har stannat hos mig, och som jag uttalade helt tokigt som ung läsare. Till min familjs förtjusning ;)
När stoppade ni senast ett par strumpor? Gör inte Lotta det i början av serien? Känns sjukt gammeldags...

Anonym sa...

Men apropå kjollängder och mode hade jag gärna burit de där plaggen hon har på sig på omslaget idag! Randig tröja, korta jeans, ballerinaskor-klassiskt och snyggt!
/Lisa

Anonym sa...

Stoppa strumpor gör jag faktiskt fortfarande! Eller rättare sagt snörper ihop hålen, för inte har jag samma tålamod eller gör det lika snyggt som mormor gjorde!

Maggan W sa...

Snörper ihop strumpor gör jag med ibland. Inbillar mig att det är miljövänligt att lappa o laga. Men ofta tar latmasken över och jag kastar...