tisdag 7 maj 2013

Maj slår upp dörren till sommarens hus


 

Ovanstående strof inleder en gammal vårvisa enligt Lotta. Någon som känner till denna visa? Jag tror aldrig jag har hört den. Men jag måste citera Lotta:

  ” Jag har alltid älskat de orden. De känns som en befrielse från så mycket. Det är inte bara dörren till sommarens hus som slås upp, det är många andra dörrar också. Till andra människor, till naturen, till friare och lättare klädsel, till förväntan och glad planering. Sist men inte minst – den slår upp skolans dörr.” (Toppen Lotta s.145)

Kan det uttryckas bättre än så här? Vill man ha valborgs- och majstämning så är Toppen Lotta en perfekt bok. Ändå tillbringas själva valborgsmässoaftonen hemma hos Lotta på tu man hand med bästa väninnan Giggi. Så trivsamt de verkar ha vid sitt gröna ljus, drickandes äggtoddy och lyssnandes till radio från Uppsala! Vad gör det att bägge två är lite besvikna på kärleken just nu? De har varandra. Snart ska de ta studenten och livet därute väntar, Tillsammans ska de göra sin efterlängtade Englandsresa.

Toppen Lotta innehåller också skolans vårkonsert. I samband med att tjejerna besöker den, får vi även glimtar från Gerhards och Lisas ungdomsår. Lotta inser, att hon fått sitt vemod och sin längtan från mamman. Den lite torre pappa Gerhard överraskar med att berätta om sitt och Lisas första möte. Han säger, att Lottas klädsel påminner om hur Lisa såg ut den gången. Men det fattas något! Lisas pärlhalsband som Lotta får låna. Egentligen borde det träs om, men Lotta chansar optimist som hon är. Ni vet hur historien slutar? Efter att ha lyssnat till Ack,  ja våren i ungdomsåren, I skogens djupa pelarsal, Anchors away, Griegs Till våren, samt Fruhlingsrauschen kommer (lite otippat) Chopins Regndroppspreludiet. Lotta ifrågasätter om detta stycke passar in en kväll som den här. Men OK, ett stilla vårregn kan det ju handla om. Nu blir det snarare en hagelskur. Lottas halsband går sönder och pärlornas fall mot golvet får ackompanjera pianotonerna.

Lockige Fridolf ,som sitter i närheten, ser detta som det ultimata avslutet på Lottas skoltid. Han säger att det kommer att bli tomt efter henne.    
Text: Eva Nyström

2 kommentarer:

Lena F sa...

Jag blir så impad av pappa Gerhards minne! Just kläder - jag brukar få anstränga mig för att komma ihåg vad jag själv hade igår - och skulle min make plötsligt lämna huset och försvinna skulle jag inte kunna ge mycket till signalement!

Annica sa...

Lotta blir själv impad av pappa Gerhads oväntade minne av han och mamma Lisas första möte.Att han av alla kan vara så romantisk.
På tal om namn är det ganska kul att vad jag vet nämns inte Giggis pappas namn i någon av böckerna.Eller är det någon som vet vad Giggis pappa heter?