fredag 8 mars 2013

Prinsessan och draken

 
I ett av den gångna veckans avsnitt av TV-programmet Vem vet mest? frågades det vad ”skotstek” och ”pålstek” innebar. Alla vi som kan vår Lotta vet naturligtvis att det rör sig om knopar. Den allra första Lottaboken jag läste var Lotta går till sjöss. Som brukligt är utspelas kapitel nummer 1 hemma i lägenheten. Lotta fördriver jullovets sista dag med att rensa ut i sin byrå. De kläder som Lotta bestämmer sig för att slänga slår hon (i brist på soppåse)in i en gammal tidning. Det är nu – då hon ska knyta ihop paketet – som allt börjar. Knatt, som nyligen gått en navigationskurs, visar hur man gör ett skotstek av två snören i olika tjocklek.  Naturligtvis drar Lotta genast med sig Giggi på en liknande kurs! Tillsammans med bland andra Lockige Fridolf lär de sig allt man behöver kunna om sjöfart. Läraren Nils-Johan Bråberg alias skepparn ( som Giggi är lite småförtjust i ,trots att han är 35 år och gift) redogör för utprickning av farleder: ”I nord och väst – röd med toppen tvär; i syd och ost, den svart och spetsig är”  (Lotta går till sjöss, s.24)

När sommaren kommer åker tjejerna till västkusten för att omsätta sina kunskaper rent praktiskt. De går på seglarskola ledd av Frans. Ni minns väl att Frans och Giggi skulle komma att hålla ihop ett tag? Hur som helst så kämpar den stackarn tappert med sina elever. Han vill inte att de ska komma hem och säga ”Det värsta var att binda fast båten med snöret” (Lotta går till sjöss s.95) Pålstek tycks vara svårt. Motvilligt drar Frans den föga sjömansmässiga sagan.

  -Den här bukten – eller öglan  - är havet, sa han. Tampen som går nedåt är draken och den
  som  går uppåt är prinsessan. Nu, fortsatte han och tog tag i den nedhängande tampen, stiger
  draken upp ur havet………
  Och han lät ”draken” gå upp genom öglan….

-          Nu tar draken prinsessan och drar ned henne i djupet.

-          Han lät ”draken” smyga sig omkring ”prinsessan” och drog ner den tampen i havet (dvs genom öglan).

-          Sedan är det bara att dra till, sa han. ( Lotta går till sjöss s.96)
 
Text: Eva Nyström

3 kommentarer:

Annica sa...

I denna mycket läsvärda Lottabok träffar Giggi Frans.Vem Frans är ska jag inte berätta.Ännu en Lottabok som får mej att skratta högt.

Anonym sa...

Visserligen läser jag Lotta-böckerna med helt andra ögon nu än när jag var tonåring. Tycker att Lotta är lite väl präktig ibland och att ålderskillnaden är för stor mellan henne och Paul. Paul är dessutom en trist typ, det har vi ju diskuterat här tidigare. Men samtidigt kan jag inte låta bli att ta fram dem ibland i alla fall. Böckerna ÄR trevliga och roliga. Lotta går till sjöss är nog den enda bok jag inte har läst och önskar att den var enkel att köpa i närmaste bokhandel.

Lena F sa...

Åh det där med snöret måste förstås prövas!