söndag 3 februari 2013

Vad menas med ”samma drag”?I Det spökar Lotta har Lotta, Giggi och Kajsa stött på Lenni under sin hemresa från Danmark.
Alla fyra är nu på väg hemåt i Kajsas bil. När de stannar i en skog för att plocka kantareller, tappar Lotta och Giggi bort Lenni och Kajsa. De träffar då barnboksillustratören Märta Rytter som är sysselsatt med att rita av stilleben med tomtar och troll ute i skogen. Märta, som vet var Lenni och Kajsa finns, bjuder in hela gänget till sin röda stuga.
Efter att de druckit kaffe, visar Märta sina fotoalbum. Hon börjar med att berätta om torpets historia. ”Rakryggade män i svart långrock och kvinnor i krinolin och sedesamt uppsatt hår(Det spökar Lotta s.116)” får representera tidigare släktled.
Så tar hon plötsligt fram ett nytt album. Och vem visar sig vara kusinbarn till Märta om inte självaste Paul! Inte undra på att Lotta flämtar till i förskräckelse. Märta förstår henne, eftersom det är en stilig pojke. Det värsta är att Märta, intet ont anande, bläddrar framåt i albumet till en bild på Veronica som hon har utsett till lämplig hustru åt Paul. Lotta säger med sträv röst att hon inte tycker det är någon bra idé. Snabbt kommer Giggi till hennes undsättning, hävdande att Paul och Veronica är alldeles för lika.
 " -För lika! Nej, vet du vad! Märta skrattade hjärtligt. Paul är mörk, sa hon, Veronica är ljus. Paul harsamma drag, Veronica har fina, smala – hon är som en älva hela hon förresten "(Det spökar Lotta  s.117).

Jag har aldrig förstått detta stycke. Vaddå samma drag? Samma som vad? Är det ett tryckfel? Står det likadant i era böcker? Min är från 1972.

Text : Eva Nyström
 

6 kommentarer:

Maggan W sa...

Jag tror Eva, att det menas att de liksom har samma benstruktur i ansiktet. ( Ifall det gör dig något klokare?). Folk med äktenskapstycke har inte sällan samma drag.

em sa...

Just precis - förkortning av ansiktsdrag.

Eva N-m sa...

Vad jag menar är att det skulle stått ett adjektiv före "drag". Exmpelvis skarpa. jag har undrat om det egentligen skulle stå "strama". Samma måste ju syfta på något. Syftar det på mörka? (kan man ha mörka drag+). Veronica har i och för sig "fina, ljusa"Ända sedan jag först läste boken för 40 år sedan har jag hängt upp mig på dessa formuleringar.

Anna sa...

Jag tycker också det är något konstigt där. Men om damen säger att de är olika kan de väl inte ha samma drag? Jag har försökt förstå det som mörka drag... Vad nu det skulle vara. Mystiskt är det.

Eva sa...

Nej fina smala står det. (inte fina ljusa).Anna har fattat hur jag tänkt.ja, det lutar nog åt att det ska vara mörka drag. det finns något som heter svartmuskig. Men det är ju inte alls Pauls utseende.

Irene Birgitta sa...

En gissning så god som någon... Hon avser deras likhet i själva ansiktets struktur, i hur dragen är disponerade. Men den ena är ljus (Veronica) och den andre är mörk i håret, ögonen, ögonfransar o.s.v