torsdag 14 februari 2013

Lotta fängslas av såväl spänning som romantik när hon läser!


 

I Rena snurren Lotta har Lotta fått ett tillfälligt jobb i Anna Lövings bok-, pappers- och tobaksaffär, i folkmun kallad Snusbon. Just nu har hon inte så många kunder, varför hon fördjupar sig i en veckotidning. En bild fångar Lottas intresse. ”Det var profilen av en ung man mot bakgrunden av ett ödsligt slott på en dyster hed, och den där profilen var påfallande lik Pauls.(Rena snurren Lotta s.67)” Även om Lotta påstår sig ha kommit över Paul, så blir hon nyfiken på följetongen som bilden illustrerar. Hon måste ta reda på om det finns ytterligare någon beröringspunkt mellan honom och den unge mannen. Följetongen Hjärtat tar inga råd skildrar den förbjudna kärleken mellan skogvaktarpojken Jan och den föräldralöse Ariane. Ariane bor i sitt slott tillsammans med sin elake gammelfarbror baronen, som är hennes förmyndare, samt med den snälla husföreståndarinnan Viktoria. Och se här – Jan och Ariane har känt varandra hela livet. Förr grälade de mest, men nu har det alltså skett en förändring!

Precis när Jan håller på att klättra uppför vildvinet till Arianes fönster, i smyg iakttagen av baronen, hör Lotta en harkling. En äldre herre har kommit in i butiken. Lotta förs tillbaka till verkligheten då han roat ber om att få köpa portvaktens katt Fia som ligger och sover i fönstret, förutom den sats korrespondenskort med kuvert som var det egentliga ärendet. Mannen lyfter på hatten och önskar Lotta lycklig fortsättning på följetongen. Lotta läser vidare. Innan avsnittet slutar –  och kvällstidningsruschen börjar -  får hon veta att baronen tänker skicka bort Ariane för att hon ska gifta sig med en syssling.
 
Möjligen har Ester inspirerats av P.H. Lawrences roman Lady Chatterleys älskare från 1928. Enligt Wikipedia handlar den om en kvinna från borgarklassen, gift med en aristokrat, som inleder ett förhållande med slottets skogvaktare. Hon blir gravid, men de får aldrig leva ihop. Har någon av er läst denna bok? Det går bättre för Ariane och Jan. I Rena snurrens sista kapitel avslöjas slutet på Hjärtat tar inga råd: Ett gammalt testamente hittas, där det står att Viktoria är slottets ägare. Ariane kan nu gifta sig med vem hon vill.
 
I Alla tiders Lotta består Lottas sommarjobb av att läsa högt ur dagstidningen för den lindrigt synskadade utlandssvenskan Maggie Soft, som är gäst på Rönnviks pensionat. 
 
 

 Den sjuttioåriga damen vill ta del av allt utom sporten. Efter att ha betat av utrikes- och inrikesnyheter, börsnoteringar, annonser och recensioner kommer de så småningom fram till följetongen. Både Lotta och hennes nyfunna vän är ense om att de ska spara det bästa till sist. Däremot tycker Lotta att de ska gå och köpa boken för att snabbare få reda på hur det går för Marjorie, som huvudpersonen heter i denna deckare. Mrs Soft hävdar bestämt att de inte ska göra det utan hålla kvar spänningen så länge som möjligt. De blir lite otåliga då författaren fördjupar sig i landskapsskildringar och i gästgivaregårdens hemkokta plommonsylt. Även Farbror Urban ansluter sig vid en av dessa  sittningar. Så småningom löser det sig för Marjorie. Inte för inte är hennes man anställd vid Secret Service.

Tänk vilka underbara flashbacks från svunna decennier som Lottaböckerna ger oss!  
Text: Eva Nyström

3 kommentarer:

Anonym sa...

Här verkar det som om hela boken gick som följetong.
Läser man en veckotidning idag så är det bara kortare utdrag från någon roman. Då måste man ju köpa boken i alla fall för att få full förståelse för vad historien handlar om.

Eva N-m sa...

men i dagstidningar kan man fortfarande (under sommaren) få läsa en hel bok. oftast en svensk deckare.

Annica sa...

Läste nyligen Rena snurren,Lotta.Skrattade både högt och länge.Precis som jag gjorde när jag läste Lotta som tonåring är nu 34 år.Tar gärna fram en kär Lottabok när vardagen känns lite tung jag skrattar garanterat.Vill du skratta så läs Rena snurren,Lotta en typisk Lottabok som alltid får mej på gott humör.