söndag 20 januari 2013

Hur man handskas med en falsking ...

 


En superbra flickbok är Esters ” Akta hjärtat, Ann-Sofi”, som hon skrev under pseudonymen Kaj Ringnér. 
 
Hjältinnan Ann-Sofi är en sympatisk karaktär, likaså den klarsynta tuffingen Maggan.
Boken utspelas då den svenska sommaren är som vackrast, kanske har Ester skrivit sin allra vackraste sommarskildring här.
 
När sommaren står blom så frodas ju romantiken och en snygg, trevlig, väluppfostrad ung man dyker upp i handlingen. En ung man som gillas av både flickor och kvinnor.
Den enda som han inte lyckas charma är Maggan, som envist hävdar att han är en ”falsking”,
 
” Akta hjärtat, Ann-Sofi”, är en romantisk flickbok som handlar om en typ av man som nog de flesta kvinnor stött på, nämligen charmören!
 
Kolla in omslaget, det säger allt! 
 
Fast det finns två omslag, boken gavs ut först 1962 som en Wahlstöms flickbok med röd rygg, därefter återutgavs den 1971, något förkortad i Wahlströms pocketsatsning. En fristående forsättning" Ann-Sofi och den svarta katten" gavs också ut 1971 som Wahlströms pocket.

 

 

Text: Maggan Weimar

 

3 kommentarer:

Anne Marie sa...

Nu blir jag fundersam!
Ann Sofi och den svarta katten. Är det en helt annan berättelse som inte finns med i någon av flickböckerna?
Och var kan jag få tag i den lilla boken?

Rut sa...

Jodå, "Ann-Sofi och den svarta katten" är en helt självständig berättelse där Ann-Sofi återvänder till den sörmländska herrgården och sin vän Maggan. Lite mera deckarhistoria.
Den har bara kommit ut som undomspocket. Sällsynt. Svårare att få tag på än t o m "Ugglor i mossen" enligt min erfarenhet.

Kerstin sa...

Jag tycker mycket om Akta hjärtat, Ann-Sofi FÖRUTOM omslaget. Jag skulle aldrig köpt vare sig fullformatet eller pocketen (nu har jag båda tack vare bokcirkeln). Den smarta Ann-Sofi förtjänar bättre än så (och Håkan förtjänar inte ens att vara med på omslaget). Det är en härlig fart i boken och porträtten av personerna i Ann-Sofis omgivning är helgjutna.