I Vilken Vals Lotta
har familjen Månsson besök av Vio med föräldrar, till vardags bosatta i Wien.
Menyn denna nyårsafton består av dopp i grytan (s.100). När vår familj har ätit denna rätt har det
alltid varit på julafton, men mamma säger att i hennes barndomshem kunde det
hända på nyårsafton också. För övrigt
har jag aldrig förstått tjusningen med våta brödskivor. Numera vill väl de
flesta människor ha sina revbensspjäll marinerade i någon variant av sojasås.
Jag också. Då blir det inte mycket till spad att doppa i.
Vad äter man då på julen i Lottaböckernas värld? Som vi alla
vet så är själva julaftonen höljd i dunkel. Förberedelserna inför helgen är
däremot ganska detaljerat beskrivna i fråga om julklapps-, gran- inköp och
julkortsskrivande. Därför borde det lagas en hel del mat också. Det gör det
nästan inte alls. I Heja Lotta lagar
mamma Lisa kalvsylta. Det gjorde mormor också, enligt mamma. Min mamma har inte
gjort det vad jag minns. Hon gillar
däremot att äta det, vilket inte jag gör.
I Toppen Lotta får
vi i alla fall veta att Lotta tycker om julmust. Hon säger att det är mycket
godare än mellanöl (s. 75-76). En gång provade jag kyckling kokt i julmust. Det
blev lite som porterstek. Roligt att läsa recept och experimentera!
Nej, jag hittar faktiskt inte så mycket stoff om vad Lottas
familj äter på julen. De verkar mest baka kaffebröd. ”Saffransbullar,
pepparkaksgrisar, havrekex, sockerkaka” (Heja Lotta s.152) Sockerkakan i
Lotta-tappning borde väl snarare kallas Saltkaka! Någon som törs prova? Inte
jag.
Text: Eva Nyström
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar