fredag 12 oktober 2012

Arnolds och Strömmers - Varuhusen i Lottas stad!Redan på Lottas och Giggis tid var shopping ett vanligt nöje och varuhusen en självklar mötesplats. När Lotta tjänat lite egna pengar på Maskinverkens kontor, (Se Skriv upp det Lotta, samt bloggtexten Skenet bedrar), beslutar hon sig för att köpa en stickad tröja. Lotta och Giggi börjar sin affärsronda hos Manufaktur-Alm, för att tre butiker senare hamna på Arnolds. Arnolds, beläget i ett trevånings hörnhus vid Karlatorget,  beskrivs som det flottaste modehuset i hela stan. 
”Inredningen är en blandning av gammaldags pampighet och modern elegans” (s.140). Mjuka mattor i trapporna ,blommor i höga golvvaser,  fontäner och t.o.m en pojke i uniform som sköter hissen (!). Trots att tjejerna blir bjudna på karameller och tilltalade med ”mina damer” av den manlige expediten, blir det ingen tröja köpt. Den som Lotta vill ha kostar  nämligen hela 110 kronor (boken skrevs 1962). Nej,hon hittar senare en liknande tröja i Frida Svenssons sybehörsaffär för tredjedelen av detta pris.
Från att ha varit ett modehus utvidgar Arnolds så småningom sortimentet. I Vilken vals Lotta har de såväl handarbets- som parfym och presentavdelning. Nu är det Lotta och Paul som är ute och letar julklappar. Pennor med infattade ädelstenar, manschettknappar i krokodil, engelska  kaffekoppar. …

I Heja Lotta har Arnolds stora varuhus installerat rulltrappor. Hissen är nu utbytt till en modernare variant utan hisspojke. Naturligtvis stöter Lotta på Lockige Fridolf i julruschen. På 1973 års tidstypiska omslag ser vi Lotta i färd med att hjälpa Fridolf att välja ut en spegel till hans fru. Det slutar med att hon river ner alla julgirlander. I denna bok hittar vi även episoden när Lenni och Giggi agerar förälskat par i syfte att göra Veronica svartsjuk. Var sker detta om inte på Arnolds! I den gammaldags tesalongen med spetsdukar på borden slår de sig ner vid ett bord i närheten av bordet där Veronica sitter tillsammans med sin faster.

I Toppen Lotta (1974) vallraffar Farbror Urban på Arnolds järnavdelning för att samla stoff till sin bok Döden i varuhuset. Lotta blir anklagad för snatteri då hon rusar ut ur varuhuset med ett paket som en ung man har glömt. Själv glömmer hon i hastigheten att lägga ifrån sig de småsaker hon tittat på. Nu har Arnolds också livsmedels-(inklusive choklad i lösvikt), samt bok-  och pappersavdelning.

Arnolds tycks därefter åter specialisera sig på mode. Då Lotta och Peg köper klänningar till Lennis och Veronicas bröllop (Lycka till Lotta), är det klänningar i olika färger i alla skyltfönster.

Det måste väl finnas fler varuhus än Arnolds?  Ibland är det oklart vilket varuhus som handlingen tilldrar sig på. Ett exempel är, när Lotta och pappa Gerhard ska köpa presenter till övriga familjen för Lottas hittelön ( Festligt Lotta). Rena mörkret Lottas årliga julklappsshopping sker på Strömmers. Lotta och Giggi sitter i Cafeterian, (ingen tesalong här), då Putte, skolans yngste och snyggaste lärare, kommer förbi. Puttes räksmörgås med majonnäs ramlar rakt ner på Lottas mockastövel. Efter denna incident fortsätter de två tjejerna till damklädesavdelningen där de oväntat får anställning. I den allmänna brådskan lämnar Lotta ut en dräkt som tillhör hennes lärarinna Susan till en kund. En vild jakt på Susans dräkt i traditionell Lotta-stil följer.

Som ni hör så är köpcentrens roll som tillhåll för tonårstjejer ingalunda något modernt påfund. Undrar förresten om Manufaktur-Alm har klarat sig?
Text: Eva Nyström

 

Inga kommentarer: