tisdag 12 juni 2012

Jag är jättebra på att packa, det har Ester lärt mig!

I "Skärp dig, Lotta!" kapitel 2, ger Ester oss läsare en lektion i hur man packar en resväska. Fast Ester kallar det för kappsäck, resväskan alltså. 
På bokcirkeln i Stockholm har vi nyligen utrett vad ordet kappsäck står för och vi kommit fram till att en kappsäck är en vanlig resväska. 
I ovanstående kapitel håller Malin och Gerd på att packa medan Lotta och Knatt intresserat ser på. Knatt blir snart utkörd, men Lotta kan ju inte tvillingsystrarna köra ut eftersom en tredjedel av rummet är hennes.
Lotta läser i en veckotidning som lämpligt nog har en artikel om packning varför Lotta ger sina systrar goda råd om vad som man bör har med sig när man är ute och reser:
Sygrejor, magnecyl, ansiktsvatten,tropikhjälm,baddräkt, allmogedräkt, häftplåser samt utgångna skor...
Det sistnämnda har gjort stort intryck på mig, jag är mån om att alltid resa med "utgångna skor".

I alla fall gör Lotta syrrorna så galna att de till slut ger henne pengar till glass och ber henne vara borta länge. Dock är hon tillbaka rätt snart eller rättare sagt precis vid den tidpunkt då syrrorna med stor möda lyckats packa färdigt sina kappsäckar. Naturligtvis snubblar Lotta över tröskeln, griper tag i Malins resväska och vänder den upp och ner så att allt innehåll sprids över golvet!
Lotta blir tvungen att försöka packa om, och så här lyder texten:

"Jag satte igång. Tänk vad man har nytta av allting i alla fall. Inte ett enda år, när mamma packat för resan till landet, har jag vikit från hennes sida utan stått troget och sett på. Och nu i detta ögonblick stod mammas hela packningsteknik klar för min inre syn. Som om jag aldrig hade gjort annat än packat i hela mitt liv, plockade jag nu ner sak efter sak i Malins kappsäck, fick det att passa in i hörn, fyllde ut varenda liten svacka, jag lämnade inte en kubikcentimeters tomrum någonstans. Till sist vek jag ihop hennes klänningar och lade i dam också, bara för att pröva, att de verkligen fick rum, och så smällde jag igen locket."

Klart av vi Ester-läsare blev lysande packare efter denna lektion! Är det någon som kommer ihåg vad som hände och vem Lotta träffade under den stund som hon var ute och köpte glass?

Text: Maggan Weimar

6 kommentarer:

Eva n-m sa...

Det finns en liknade scen i början av Lotta i Topp. Lotta packar inför Wien och undrar över vilka kläder hon ska ta med sig och hur Viola klär sig. Hon tar lite av varje för säkerhets skull.
Jag trodde att kappsäck var något annat en resväska. Ett slags weekendbag med öppning uppåt.Fast i läder kanske?
jag känner igen mig i detta p.g.a att min familj alltid åkte tåg och då gällde det verkligen att packa rationellt. Fast vi polleterade nog ibland också när vi skulle vara i Småland en månad eller mer.

Anne Marie sa...

Men dessa råd glömde tydligen Lotta så småningom. För när Paul och hon skall ut på var sin resa så packar de helt olika.
"Jag har alltid packat enligt principen 'det kan vara bra att ha'." "Paul packade inte alls så! Han tog 'med det som var nödvändigt'! Och det fick plats i en ganska liten platt kappsäck."
Paul funderar på om hon tänker rymma med tanke på "all den där lumpen" som hon lagt ned.
Citat från Då kör vi då, Lotta! sid 14. Riktigt kul läsning!

Marianne L sa...

Lotta träffar Jonas, som bjuder på en ny glass eftersom den första har smält över Lottas klänning!

Det är därför hon kommer hem så tidigt!

Maggan w sa...

Just det Marianne, hon behövde byta klänning :-)

Kesu sa...

Det var mycket som Lottaläsningen berikade mitt liv med. Inte sjutton skulle jag haft en rödvitrandig låda under sängen om jag inte varit så förtjust i och påverkad av Lottas leverne. Hemma åt vi alltid middag på kvällen. Försökte införa te och smörgåsar (som hemma hos Lotta), men det fick jag aldrig riktigt igenom. Jag var ju bara tonåring.

Det finns fler exempel på hur jag ville vara som Lotta, men tyvärr, TYVÄRR, är inte packning ett av dem. Jag minns svagt den där packningsscenen, så svagt att den inte lämnat några märkbara spår när jag själv ska fylla min kappsäck. Älskar att resa men hatar att packa. Får aldrig riktigt till det, och då har jag ändå rest mycket som f d resledare.

Däremot kan jag förmedla att min mor var lika duktig som Lottas mammas. Hon finurlade ner grejer på ett smart sätt. Kanske var den (för)förra generationen noggrannare i det mesta de företog sig?

Eva N-m sa...

Mamma har ett slags doktorsväska i hårt tyg. Ni vet en sån där med två skenor upptill som knäpps med metallspännen i sidorna. hon säger att det är en kappsäck. Enligt ordboken är kappsäck samma sak som resväska. en koffert är en kista som de packade i t.ex när de åkte till Amerika. Det något byråkratiska ordet reseffekter står också i ordboken liksom kolli . Pappa pratade alltid om kollin Hur många kollin har vi (bagar väskor kassar)? Bra med ett övergripande ord.