torsdag 17 maj 2012

Våra livs soundtrack



                       Visst har du också varit med om att en aktuell låt passar perfekt in i en situation? Antingen förföljs du av den mot din vilja eller också lyssnar du på den gång på gång för att den träffar precis rätt. När du många år senare hör låten i Ring så spelar vi, så förflyttas du tillbaka till den där sommaren då du var 17 år.  Så är det nog för Lotta också. Sten och Stanleys Jag ska lova dig och lova dig och lova dig kommer för alltid att vara intimt förknippad med ett visst hotellrum i Malmö. Som du säkert minns så heter resesällskapet Giggi och Kajsa. Giggi har ännu inte varit riktigt kär och förstår därför inte Lottas aversion mot schlagerrefrängen som oavbrutet hörs från en kassettbandspelare i grannens rum. Det är tur att Lotta har Kajsa i det läget. Bägge två har nämligen lite kärlekstrubbel för tillfället. (Se Vilken tur Lotta)

                      Året då denna bok kom ut var 1969. Jag antar att nämnda Sten och Stanleylåt kanske låg på Svensktoppen då, eftersom jag inte kommer ihåg när den var en hit. Detta var före min tid som aktiv P3-lyssnare. Däremot har jag en tydlig minnesbild av när en annan av Sten och Stanleys landsplågor var ny. Vi hade flyttat in i vår nybyggda mexitegelvilla så det bör ha varit vid mitten av 1970-talet. Jag befann mig i köket och lyssnade på Svensktoppen. Jag vill vara din, Margareta strömmade ut ur radion och när jag tittade ut genom fönstret stod kusin Margareta (numera 65 +) på trappan tillsammans med sin dåvarande pojkvän. De tittade ofta förbi då de var ute på en biltur. Någon skrattade till och sa till pojkvännen att han hade fått en rival.

                       En nutida långkörare på Svensktoppen är Om du lämnade mig nu med Lars Winnerbäck och Miss Li. Jag vet exakt vilken vecka de kom in på listan eftersom jag stod inför ett definitivt uppbrott ur ett förhållande. Texten handlade ju om mig! Miss Li sjöng bland annat att hon skulle söka upp gamla kontakter och jag gjorde väl också ett och annat försök i den riktningen. Häromdagen fick jag ett meddelande på Facebook angående att låten åkt ut efter fyra och ett halvt år. Få se vad livet har i beredskap åt mig nu!

                     Text: Eva Nyström

1 kommentar:

Marianne L sa...

Om någon vill lyssna till låten så är titeln "Du och jag". Det är en svensk version av Tom Jones-låten "Help yourself".